Sluier niet meer verplicht voor soldaten

joris had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De conservatieve Republikeinen en progressieve feministen hebben na een zware lobby eindelijk hun zin. Zij spanden een rechtzaak aan tegen het Ministerie van Defensie, dat besloot daarop de circa 1000 vrouwelijke militairen in Saudi-Arabië niet langer te verplichten tot het dragen van een sluier bij het verlaten van hun basis.

De rechtszaak wegens discriminatie was aangespannen door luitenant-kolonel Martha McSally, die op Harvard afstudeerde op openbaar beleid en na een bliksemcarrière als gevechtspilote de hoogste rang binnen de Amerikaanse luchtmacht bereikte. McSally werd in november 2000 gestationeerd op de Prince Sultan-luchtmachtbasis in Saudi-Arabië.

Ging zij van het terrein van de basis af, dan moest ze een soort Afghaanse burqa dragen en altijd worden begeleid door mannen. Ook mocht ze in een auto alleen maar op de achterbank zitten.

Het ministerie wilde met de gedragscode voorkomen dat fundamentalistische Saudiërs zich zouden storen aan de Amerikaanse militairen in hun land. Het Pentagon beveelt de vrouwelijke militairen nog wel dringend aan om buiten de basis een sluier te dragen.

De restricties op het rijden in auto's en het mannelijke escorte blijven van kracht. Of de rechtszaak doorgaat, is nog niet duidelijk.