Toename racisme en extreem-rechts geweld

Uit cijfers van het monitoronderzoek racisme en extreem-rechts geweld, dat vandaag werd gepresenteerd in Amsterdam, blijkt dat racistisch en extreem-rechts geweld toeneemt in Nederland. Het aantal gevallen van mishandeling is zelfs verdubbeld.

Bekladding vormt nog altijd de grootste categorie bij racistisch en extreem-rechts geweld. Het aantal bommeldingen is afgenomen evenals het aantal extreem-rechtse politieke partijen. De terugkeer van zo'n partij in de Tweede Kamer lijkt volgens de onderzoekers vooralsnog onwaarschijnlijk.

Leefbaar Nederland

Dit houdt niet in dat de Tweede Kamer in de toekomst vrij zal zijn van partijen die inspelen op vreemdelingenangst, aldus de onderzoekers. Zij stellen dat dit vooral afhangt van de manier waarop Leefbaar Nederland (LN) zich ontwikkelt. Volgens de onderzoekers heeft LN wel kenmerken van een extreem-rechtse partij. Het is een snel groeiende partij die zich tegen de gevestigde partijen afzet. Verder keert lijsttrekker Pim Fortuyn zich tegen de islam. Maar het is te weinig om daaruit te concluderen dat dit een extreem-rechtse partij is.

Het onderzoek is uitgevoerd door De Universiteit Leiden in samenwerking met de Anne Frank Stichting door onderzoekers J. van Donselaar en P. Rodrigues.