GroenLinks: Topinkomens moeten openbaar

GroenLinks vindt dat het inkomen van directeuren van alle bedrijven met meer dan 50 werknemers openbaar moet worden gemaakt. Ook het loon van bestuursleden en commissarissen van dergelijke ondernemningen moet openbaar worden. De partij heeft hierover een initiatiefwetsvoorstel gemaakt.

GroenLinks hoopt dat de topmanagers zich vanzelf matigen als in de OR (ondernemingsraad) openlijk over hun salaris kan worden gedebatteerd. PvdA en CDA reageren niet principieel afwijzend op het wetsvoorstel. Wel stellen de partijen dat ze het eerst nader willen bestuderen.

Directe aanleiding voor het initiatief is het onderzoek waaruit dit jaar bleek dat de inkomens van topmanagers de pan uit rijzen. Een groep van enkele honderden bestuurders van zeer grote bedrijven incasseerde in 2000 een loonstijging van gemiddeld 17,6%. Bij bedrijven met tweeduizend tot zevenduizend werknemers viel het wat lager uit: 11,8%.

Begin dit jaar bepleitte GroenLinks al belastingmaatregelen tegen grote inkomensverschillen. De partij denkt aan een belastingtarief van 70% voor iedereen die één miljoen gulden of meer verdient. FNV-voorzitter De Waal zei eerder dit jaar dat hij een 'kleptocratentax' in wil voeren: 100% belasting op iedere gulden die boven de 3 miljoen gulden wordt verdiend.