Oranje onder 21 klopt Duitsland

BRILLiant had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Nederlands elftal onder 21 jaar heeft gisteravond in stadion De Braak in Helmond een 2-1 overwinning geboekt op eenzelfde team uit Duitsland. Het was voor de ploeg van bondscoach Andries Jonker de tweede zege in vijf dagen. Vorige week woensdag werd in Eindhoven Zwitserland al met 3-1 verslagen.

Het elftal onder 21 bestaat pas sinds september van dit jaar. Het is in het leven geroepen om de kloof tussen Oranje onder 19 jaar en Jong Oranje te dichten door het spelen van oefeninterlands. Dit is vooral van belang voor spelers die niet eerder deel hebben uitgemaakt van een Nederlands team of bij hun club (nog) geen basisplaats hebben. Zo kunnen zij toch de benodigde internationale ervaring opdoen. De start van Nederland, met de PSV'ers Coutinho en Colin in de basis, was evenwel zwak. Al na vier minuten stonden de Duitsers op voorsprong. Een logisch gevolg van het felle jagen van de Oosterburen en een gebrek aan concentratie bij Oranje achterin. Michael Fink tekende voor de treffer. De gehele eerste helft bleven de Duitsers het gevaarlijkst. Nederland had weliswaar meer balbezit, maar het rondtikken van de Oranje-spelers leverde weinig rendement op. Keeper Gino Coutinho voorkwam na een klein half uur dat Duitsland uitliep naar 0-2 door een strafschop te stoppen.

Onverwacht
De 1-1 van FC Twente-speler Thijs Houwing kwam vijf minuten voor de rust dan ook uit de lucht vallen. Hoewel Nederland na de pauze beter draaide, kwam ook de 2-1 van invaller Paul de Lange van Stormvogels/Telstar onverwacht. Hij liet de Duitse goalie Timo Ochs na een uur kansloos met een afstandsschot.

Goed los
Pas na de voorsprong voor Oranje kwam de partij goed los. Duitsland ging op zoek naar de gelijkmaker. Nederland liet de gasten komen en gokte op de counter. Duitsland kreeg nog één grote kans. Maar Coutinho en verdediger Michael Dingsdag hielden Christian Tiffert van het scoren van de gelijkmaker af. * Nederland: Coutinho; Bakkati (46. Green), Colin (87. Olfers), Dingsdag, Leiwakabessy; Bridgi (58. De Lange), Boutahar, De Visscher (82. Smeekes); Kolk, Houwing (75. Demouge), Mustapha.