Lockheed krijgt order voor opvolger F-16

Het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartconcern Lockheed Martin Corp. gaat de opvolger van de F-16 straaljager bouwen. Het Pentagon verstrekte vrijdag de opdracht voor de zogenoemde Joint Strike Fighter (JSF).

Het gaat om een tienjarig contract dat als de grootste defensie-opdracht in de militaire geschiedenis geldt. De waarde van de order ligt bijna op 20 miljard dollar (bijna 50 miljard gulden). In eerste aanleg ontwikkelt Lockheed Martin het nieuwe toestel verder. Uiteindelijk kan het totale programma, waarin verschillende varianten moeten worden vervaardigd makkelijk meer dan 200 miljard dollar bedragen. Naar schatting zullen de bestellingen voor de nieuwe generatie gevechtstoestellen in de komende twintig tot dertig jaar op 3000 stuks uitkomen.

Lockheed Martin heeft daarmee Boeing afgetroefd. Lockheed Martin is een concern dat niet alleen actief is in de lucht- en ruimtevaart, maar is ook een sterke speler in de defensie-industrie. Boeing is eveneens een gecombineerd lucht- en ruimtevaartconcern, maar heeft wat meer dan Lockheed Martin de nadruk liggen op de civiele industrie.

De keuze voor Lockheed Martin is een gevoelige klap voor Boeing. Dit concern heeft de laatste tijd te kampen met een teruglopende vraag naar toestellen voor het burgerluchtvaartverkeer.