Gabberparty's in Zaanstad verboden

Burgemeester R. Vreeman van Zaanstad heeft er genoeg van; van gabberparty's wel te verstaan. Donderdagmorgen heeft exploitant G. Kwakernaat van de Hemkade te horen gekregen dat er geen gabberparty's meer binnen de gemeentegrenzen van Zaanstad mogen worden gehouden.

De aanleiding tot de boodschap van de burgemeester was het meest recente hardcore feest, Masters of Hardcore, in het weekeinde van 7/8 oktober, waarbij een 16-jarige jongen uit Leiden om het leven kwam. Drugs waren mede de oorzaak van het overlijden van de jongen. Ook waren er tijdens het feest racistische kreten te horen en droegen sommige gabbers afbeeldingen op hun kleding die racistisch/nationalistisch of discriminerend zouden overkomen.

Verder verrichtte de politie bij een uitgebreide verkeerscontrole voor de Hemkade 37 aanhoudingen wegens verboden wapen- en drugsbezit. Nogal wat auto's van partygangers hadden messen, knuppels, traangas e.d aan boord.

Eerder gaf burgervader Vreeman al aan niet tegen alle houseparty's te zijn. ,,Alleen tegen bijeenkomsten als deze waar een bepaald soort publiek komt. Met name gabbers.'' Gisteren zei Vreeman dat ook bij de gabberfeesten mensen zijn die niet voor problemen zorgen. ,,Er zijn ook mensen die een leuk feestje willen en die muziek gewoon leuk vinden.''