Werkloosheid allochtonen sterk gedaald

De werkloosheid onder Turken en Marokkanen is sinds 1995 gedaald van 35 naar 10 procent. Hun positie op de arbeidsmarkt is toch vrij wankel omdat ze vooral tijdelijke arbeidscontracten hebben. Het Sociaal- en Cultureel Planbureau (SCP) concludeert dit in een onderzoek naar de arbeidsmarktpositie van allochtonen.

Het SCP verwacht dat de allochtonen met een tijdelijk contract in tijden van recessie het eerst worden ontslagen. Meer dan 20 procent van de allochtonen heeft een contract voor bepaalde tijd. Bij autochtonen ligt dit percentage op 7.

De toename van werkgelegenheid onder allochtonen wordt volgens het SCP vooral veroorzaakt door de economische hoogconjunctuur van de afgelopen jaren. Werknemers zijn allochtonen in dienst gaan nemen toen er nauwelijks autochtone Nederlanders meer te krijgen waren. Ook dit maakt volgens het Planbureau de positie van de allochtonen wankel.

Het SCP is lovend over de afspraken die het kabinet heeft gemaakt met Midden- en Kleinbedrijf over aantallen allochtonen die bij de bedrijven aan de slag kunnen. Deze praktische aanpak werkt, zo vindt het SCP. Gemeenten en sociale diensten zouden vaker concrete afspraken moeten maken met werkgevers over het in dienst nemen van allochtonen. Het SCP constateert dat veel gemeenten nauwelijks zicht hebben op het aantal allochtonen in de bestanden van sociale diensten. Hierdoor kunnen ze de migranten ook geen goede hulp bieden bij de zoektocht naar werk.

De helft van Turken en Marokkanen neemt nu deel aan de arbeidsmarkt, zo blijkt uit het onderzoek van het Sociaal- en Cultureel Planbureau. In het begin van de jaren negentig lag dit percentage nog op 40. Bij autochtonen werkt 70 procent van de arbeidsbevolking. Surinamers hebben hun achterstand volledig ingehaald. Hun aanwezigheid op de arbeidsmarkt ligt net zo hoog als bij autochtonen. Surinaamse vrouwen hebben zelfs vaker een baan dan Nederlandse vrouwen. Bij Surinaamse vrouwen ligt de arbeidsmarktparticipatie op 60 procent, bij Nederlandse vrouwen op 54.