Jonge Nederlandse Afghanen betuigen steun

Geschokte Afghaanse jongeren in ons land hopen dat het de Amerikanen lukt om met een precieze actie de vermeende terrorist Osama bin Laden en zijn handlangers op te pakken of uit te schakelen, maar dat de Afghaanse burgerbevolking wordt gespaard.

Nas Faqirzada, een 22-jarige informaticadeskundige en zijn neef Ashraf Faqirzada, een 19 jarige student biowetenschappen, betuigden dit weekeinde op een bijeenkomst in Utrecht van de Vereniging van Afghaanse Vluchtelingen in Nederland hun medeleven met de slachtoffers van de terreuraanslag.

Verschrikkelijk

"Het is natuurlijk verschrikkelijk wat er is gebeurd. Het idee dat je gewoon rustig zit te werken en dat plotseling zo'n ramp toeslaat. Je kan je gewoon niet voorstellen dat er in één klap zoveel mensen familie kwijt zijn", zegt Nas.

"De tv-beelden laten ons nooit meer los. Met de terreuracties tegen het wereldhandelscentrum in New York en het Pentagon in Washington is het hart van waar Amerika trots op was geraakt", zegt Ashraf.

"Wij kunnen ons dus heel goed voorstellen dat Amerika terug wil slaan, maar wij hopen wel op een doelgerichte actie, want uiteindelijk zijn ook de gewone Afghaanse burgers ook het slachtoffer van Osama bin Laden en het Taliban-regiem, die vrouwen met het moslimfundamentalisme volkomen rechteloos hebben gemaakt. Slachtoffers, waar die ook vallen, hebben hetzelfde bloed", zeggen de neven Faqirzada.

Zij kwamen negen jaar geleden naar ons land. "Wij vinden Nederland een fantastisch land. Nergens anders krijgen jongeren zo veel kansen om te studeren. Van vervelende reacties omdat wij uit Afghanistan komen hebben wij de laatste dagen gelukkig niets gemerkt. Wel vragen mensen uit onze omgeving om uitleg want over het al jarenlang voortdurende geweld in Afghanistan is in Nederland weinig bekend." • Nas Faqirzada en zijn neef Ashraf Faqirzada: "Slachtoffers, waar die ook vallen, hebben hetzelfde bloed."