Douane Delfzijl vindt 43 kilo coke in torpedo

De douane in Delfzijl heeft onder het Russische vrachtschip Boris Livanov 43 kilo cocaïne gevonden. De harddrugs zaten verstopt in een zelfgefabriceerde torpedo die onder de kiel van het 185 meter lange schip bevestigd was. De cocaïne met een straatwaarde van 5 miljoen gulden is afkomstig uit Suriname.

De Boris Livanov was vertrokken vanuit Paramaribo naar Delfzijl om een lading aluinaarde, een grondstof voor aluminium, bij de aluminiumfabriek af te leveren. Daarna zou het vrachtschip doorvaren naar Tallinn in Estland. De douane stond samen met de politie, Koninklijke Marechaussee en het FIOD de Boris Livanov bij het aanmeren in de C-Havenkanaal bij de fabriek al op te wachten.

kikvorsmannen

De boot was volgens de douane er uitgepikt op basis van een risico-analyse. Tijdens de grootscheepse controle werd gebruik gemaakt van een mobiele scan en drie speurhonden. Die roken echter niets want de drugs zaten ver onder de waterlijn verborgen.

Vanaf het douanevaartuig Alexander Gogel doken kikvorsmannen van de politie de haven in. Na een korte maar intensieve speurtocht kwamen de duikers met de megavangst boven water. Toen de drie meter lange torpedo werd geopend, bleek de speuractie van de douane en de FIOD een schot in de roos. De cocaïne was verdeeld in 43 pakketjes.

De douane heeft de 45-jarige Russische kapitein van het schip gearresteerd. Een woordvoerster van de FIOD noemt de vangst een groot succes. "Er is een aantal risicolanden dat bij ons de alarmbellen laat rinkelen. Suriname hoort daar ook bij."