Gekke-koeien-ziekte in Japan

Japan heeft zijn eerste geval van gekkekoeienziekte. Volgens het ministerie van Landbouw is de ziekte vastgesteld bij een koe op een boerderij in de regio Chiba ten oosten van Tokio. Het is de eerste keer dat in Azië de ziekte is geconstateerd.

Het ministerie heeft geen nadere informatie gegeven. De gekkekoeienziekte is tot nu alleen in West-Europese landen, waaronder Nederland, vastgesteld. Wetenschappers denken dat het eten van vlees van dieren die met de gekkekoeienziekte waren besmet, bij mensen tot de ongeneeslijke ziekte van Creutzfeldt-Jakob kan leiden. In Groot-Brittannië, waar de gekkekoeienziekte het meest is vastgesteld, zijn ongeveer honderd mensen aan Creutzfeldt-Jakob overleden.

Ambtenaren van het Japanse ministerie van Landbouw hebben eerder gezegd dat de kans dat koeien in Japan de ziekte oplopen zeer gering is, omdat de dieren geen diermeel, de belangrijkste veroorzaker van de ziekte, krijgen. Maar een woordvoerder van het kantoor van de Europese Unie in Tokio zei ruim twee maanden geleden dat de regering in Tokio de publicatie van een rapport van de Unie over gekkekoeienziekte in Japan heeft tegengehouden, omdat daarin werd gezegd dat de ziekte er wel degelijk kon toeslaan.

De Britse BSE-deskundige Dealler zei dat Japan rekening moet houden met meer gevallen. ,,Dit eerste geval in Japan is niet verrassend. Landen die hun vee goedkoop kunstmatig voedsel geven in plaats van gras, zullen gekkekoeienziekte zien. Landen als Japan bijvoorbeeld. Zodra je het eerste geval vindt, is de ziekte al wijdverspreid. Je gaat er veel meer krijgen'', aldus Dealler.