Hoge militairen verdacht van verduistering

Justitie verdenkt twee hoge militairen van verduistering van defensiegelden. Dat bleek maandag tijdens een zitting voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem.

Volgens officier van justitie E. van Dusschoten hebben garnizoenscommandant P.V. (Vermeulen) en plaatsvervangend garnizoenscommandant A. van L. (Loon) uit Breda zich schuldig gemaakt aan oplichting en verduistering. De zaak tegen de garnizoenstop kwam aan het rollen nadat een kolonel aangifte had gedaan. Een onderzoek volgde.

De Bredase luitenant-kolonel en majoor worden ervan verdacht dat zij jarenlang defensiegelden hebben misbruikt. Zij zouden ruim 13.000 gulden hebben weggesluisd dat bestemd was voor de jaarlijkse taptoe in Breda. Ook zouden zij zich ruim 20.000 gulden, bestemd voor een schotelantenne, hebben toegeëigend. Verder worden zij verdacht van gesjoemel met declaraties en van verdwijning van goederen. Volgens de officier van justitie hebben de mannen winst uit huisvesting en voeding in eigen zak gestoken. Het geld werd in een aparte kluis gestopt en zou onder meer voor grote feesten zijn gebruikt.

Volgens de raadslieden van de militairen hebben de beide mannen niet tegen de beleidslijnen van het garnizoen gehandeld. Volgens hen wordt het einde van de ,,onberispelijke carrières'' van beide mannen nu in gevaar gebracht door deze verdachtmakingen. De raadslieden hekelden het feit dat zij geen enkele getuige hebben mogen horen. Ook verzochten zij de militaire kamer om enkele aanvullende stukken. Op hun verzoek is de strafzaak tot 19 november aangehouden.