Rechter verbiedt "Sport aan tafel" kloon

De rechtbank van Amsterdam heeft zondag RTL5 verboden door te gaan met het uitzenden van het programma Sunday United. De rechter vindt het programma een kopie van het programma Sport aan Tafel, dat tijdens het vorige voetbalseizoen op zondagavonden werd uitgezonden.

Sport aan Tafel werd ontwikkeld en geproduceerd door Endemol en de Holland Media Groep (HMG), de moedermaatschappij van RTL5. De rechten van de sport-talkshow worden ook door die twee gedeeld. Maar HMG denkt het programma in eigen beheer goedkoper te kunnen produceren en begon afgelopen zondag daarom met Sunday United, waarin ook beelden van de Engelse competitie zijn geïntegreerd.

Zelfde vaste gasten

In kort geding protesteerde Endemol daar vrijdag tegen en de rechter gaf het productiebedrijf gelijk. Het wisselen van decor, naam en aankondigingsfilmpjes kan volgens hem niet verbloemen dat het een voortzetting is van Sport aan Tafel. Dit temeer omdat het programma nog steeds wordt gepresenteerd door Ruud ter Weijden, met als vaste gasten Hugo Camps en Johan Derksen.

De eerstvolgende uitzending stond voor komende zondag gepland. Deze wordt nu gevuld door samenvattingen van voetbalwedstrijden uit de Engelse competitie, gepresenteerd door Ruud ter Weijden. Om de tijd vol te maken volgt daarna een documentaire. De rechter heeft een dwangsom van 50.000 gulden opgelegd voor elke keer dat Sunday United toch wordt uitgezonden. HMG gaat tegen de uitspraak in beroep.

Op internet linkt HMG de domeinnaam sportaantafel door naar de site van RTL4 ipv naar info over Sunday United