Slecht weer in Nederland

Nederland is waarschijnlijk pas in de loop van vandaag af van de huidige golf zwaar weer, die zaterdagavond in onder meer Rotterdam voor veel overlast zorgde. Het KNMI verwacht nieuwe buien die zondagnacht en -ochtend vanuit België naar het noorden trekken.

De slagregens die zaterdagavond delen van Zuidwest-Nederland hebben geteisterd, zijn wel bijna het land uit. Zondag rond 00.45 uur had vooral de kop van Noord-Holland te maken met deze buien, meldt de woordvoerder. In de rest van het land heersen voorlopig nog andere buien, vooral ten noorden van de lijn Alkmaar, Kampen, Almelo.

Dat betekent volgens de woordvoerder dat ook boven en rondom het IJsselmeer rekening gehouden moet worden met zwaar weer. "Tussen Kampen en Almelo valt het dan weer even mee, maar in Twente valt vannacht behoorlijk wat neerslag." Deze buien trekken weg naar Groningen.

De buien in het oosten van Nederland zullen ongeveer net zo intensief zijn als die zaterdag boven west-Nederland. "Maar Rotterdam had zaterdag net de pech dat in korte tijd twee of drie stortbuien op precies dezelfde plaatsen neerkwamen", legt de zegsman uit. Dat kwam vooral doordat ze met zeer lage snelheid overkwamen. Hij kon niet voorzien of een dergelijke situatie zich ook op andere plaatsen voor zal doen.

Intussen ziet het meteorologisch instituut de volgende golf slecht weer alweer aankomen vanuit het zuiden. Rond 1.00 uur waren nieuwe buien te zien boven het gebied tussen de Franse grens en midden-België.