Paraguay gaat 2500 krokodillen doden

De regering van Paraguay heeft opdracht gegeven om ongeveer 2.500 krokodillen te doden die aan het verhongeren zijn in een opdrogend moerasgebied. De dieren worden totdat het leger zich met die taak gaat bezighouden met bijlen en machetes om het leven gebracht door lokale boeren. Volgens ecologen gaat het om een bedreigde diersoort.

Tien jaar geleden werd de stroom van de rivier de Pilcomayo aan de grens van Paraguay met Argentinië omgebogen om het water te gebruiken voor de irrigatie van landbouwgronden. Daardoor kwam het moerasgebied in de regio Chaco waar de krokodillen zich bevinden langzaam droog te staan, een proces dat dit jaar versneld is door aanhoudende droogte.

verhongeren

Het overgrote deel van de 2.500 krokodillen in het gebied zal volgens een regeringswoordvoerder binnen drie maanden verhongeren. Dagelijks overlijden er nu veertig tot vijftig krokodillen. Wegens voedselgebrek raken de dieren steeds verder verzwakt, reden voor de Paraguayaanse regering de soms in de modder vastzittende dieren op grote schaal te liquideren. Wel zal geprobeerd worden om de jongere krokodillen te verplaatsen naar een waterrijke omgeving.

Het leger is bezig met het trainen van soldaten die de jacht op de krokodillen zullen leiden. In de tussentijd maken enkele tientallen boeren uit een nabijgelegen dorp van de gelegenheid gebruik om wat bij te verdienen. Ze krijgen ongeveer zes gulden per dier en mogen de huiden verkopen. De jacht wordt uitgevoerd met stokken, geïmproviseerde speren, bijlen en machetes.