Noodweer teistert Europa

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het is zomer, maar voor veel vakantiegangers in binnen- en buitenland lijkt het daar niet op: een record-regenval in Frankrijk, regen én zelfs sneeuw in Spanje en overvloedige regen in Nederland. En alsof dat alles nog niet genoeg is, ondervonden toeristen aan de Spaanse Costa del Sol veel hinder van een felle bosbrand, die uitbrak bij het bekende plaatsje Mijas.

Toeristen in de Pyreneeën kwamen van een wel heel koude thuis. Op hoogten boven 1600 meter viel een dik pak sneeuw. Op de pas van Bonaigua, gelegen op 2072 meter, waren zelfs sneeuwkettingen nodig.

In Barcelona en aan de Costa Brava viel in één dag meer dan 35 mm regen. Op veel plaatsen kwam het kwik niet boven de 13 graden, bijna 20 graden minder dan normaal in deze tijd van het jaar.

Bosbrand
Mijas aan de Costa del Sol ontsnapte gisteren aan een ramp. Bij een felle bosbrand konden brandweerkorpsen uit de hele regio slechts met de grootste moeite voorkomen dat het pittoreske plaatsje in vlammen opging.

De brand ontstond woensdagavond laat door een samenloop van omstandigheden. Toen buitenlandse toeristen autopech kregen en de motorkap openden, sloegen de vlammen over van de brandende motor naar de gortdroge bebossing naast de weg. De harde wind, die soms snelheden bereikten van 60 kilometer per uur, wakkerde de vuurzee in recordtijd aan tot een grote brand.

De brand zorgde gisteren voor een enorme chaos aan de Costa del Sol. De snelweg Malaga-Algeciras moest urenlang voor het verkeer worden afgesloten wegens overslaande vlammen. De enige overgebleven doorgangsroute van de N340 was lange tijd volledig geblokkeerd door kilometerslange files. Gisteravond waren drie van de vier brandhaarden onder controle.

Frankrijk
Zelden begon de zomer in Frankrijk zo slecht. Weerkundigen hebben de afgelopen drie weken in Parijs een neerslag gemeten van 172 mm. De afgelopen honderd jaar is er in juli nog nooit zoveel regen gevallen. Met name in de bij Nederlanders populaire streken zoals Normandië, Bretagne en Dordogne was het weer bar en boos. Zelfs aan de Middellandse Zee bleef de temperatuur ver onder normaal steken.

De vijfhonderdduizend Nederlanders, die volgende week in Frankrijk vakantie vieren, zullen naar verwachting nog niet kunnen rekenen op een langere periode met bestendig mooi weer.

"Het komende weekeinde knapt het, net als in Nederland, wel iets op. Maar een langdurige zomerse periode zit er niet in. Het blijft heel wisselvallig, met regen. Alleen aan de Middellandse Zee ben je verzekerd van echt goed weer. Maar ook daar kunnen wel wat buien vallen", aldus een woordvoerster van weerbureau HWS in Soest.

De Franse meteorologen denken daar anders over. Hun antwoord op de openingskoppen in de dagbladen France-Soir en Le Parisien 'Wanneer wordt het zomer?' en 'Gaat het nog lang duren?' is: "Vanaf vrijdag knapt het vanuit het westen op. Het weekeinde kan nog een enkele storing brengen, maar dan blijft het voorlopig mooi. Wellicht ligt er zelfs een hittegolf in het verschiet."