Klimaatonderhandelingen muurvast

De internationale onderhandelingen over de bescherming van het klimaat zitten muurvast. Tijdens informele besprekingen in Scheveningen onder leiding van minister Pronk (Milieu) zijn de milieuministers van 120 landen woensdag en donderdag geen stap dichter bij elkaar gekomen.

De kans dat de VN-klimaatconferentie in Bonn over drie weken een succes wordt, lijkt daarmee een stuk kleiner geworden. Volgens staatssecretaris Benschop van Buitenlandse Zaken liggen alle oude problemen er nog. Pronk zei na afloop dat de meningsverschillen nog groot zijn. "Er moet nog veel gedaan worden om een akkoord te kunnen sluiten."

Het is de bedoeling dat de industrielanden in Bonn een akkoord sluiten over de uitwerking van het Kyoto-protocol. Daarin is vastgelegd met hoeveel procent industrielanden de uitstoot van broeikasgassen zoals kooldioxide moeten verminderen. De VS hebben al afgehaakt. De steun van Japan is nu cruciaal, en het zal erg lastig worden omdat land erbij te houden. Lukt dat niet, dan wordt treedt het Kyoto-akkoord niet in werking en kunnen de onderhandelingen opnieuw beginnen.

In het najaar is er weer een klimaattop in Marokko. Pronk: "Niemand wil problemen doorschuiven. Iedereen wil dat Bonn een succes wordt. Dat kan als alle partijen echt compromissen willen sluiten." Over de gevolgen van een mislukking in Bonn wilde Pronk niet praten. "Sta me die droom toe."

Pronk zei nog kansen te zien voor een akkoord in Bonn over de belangrijkste problemen: hoeveel maatregelen een land zelf moet nemen en hoeveel schone lucht het in het buitenland mag kopen; het gebruik van bossen als 'CO2-eters'; en het vormen van fondsen om ontwikkelingslanden te steunen in hun klimaatbeleid. Pronk: "Ik ben iets optimistischer dan aan het eind van de conferentie in Den Haag." Dat was in november. De conferentie in Bonn is het vervolg op de mislukte top in Den Haag.

Teleurgesteld
Greenpeace reageerde teleurgesteld op de uitkomst van de 'tweedaagse' in Scheveningen. Het Wereld Natuur Fonds vond juist dat er wel degelijk vooruitgang is geboekt.