KvW op zoek naar hondsdolle hond

De Keuringsdienst van Waren (KvW) is op zoek naar een jonge hond die mogelijk besmet is met hondsdolheid en door toeristen van Marokko naar Nederland kan zijn meegenomen. Dat heeft de dienst donderdag meegedeeld.

Hondsdolheid is een virus dat door een beet kan worden overgebracht op mensen en uiteindelijk dodelijk kan aflopen. Het hondje maakte deel uit van een nest van vier en is dit voorjaar verkocht op of in de omgeving van een camping in Tarazout, vlakbij Agadir in Marokko. De Keuringsdienst zoekt contact met mensen die in maart, april of mei op deze camping stonden (0800-0488). Zij weten wellicht meer over de kopers.

Hetzelfde nest

Aanleiding voor de dringende oproep is de besmetting van een van de hondjes uit ditzelfde nest, dat door toeristen naar Frankrijk is overgebracht. Het is nog niet bekend van welk ras de hondjes zijn. ,,Die informatie hebben we nog niet van onze Franse collega's ontvangen. Maar we vinden de kwestie zo urgent dat we nu al publiekelijk waarschuwen'', zegt een woordvoerder van de KvW. De GGD's en dierenartsen zijn ook ingelicht.

In Frankrijk is al een nationale oproep uitgegaan. Mogelijk volgen Duitsland en Oostenrijk, omdat de betrokken Franse toeristen meldden dat mensen uit deze landen ook belangstelling toonden. De KvW is bang dat als het hondje in Nederland is, het op straat wordt gezet vanwege wild of agressief gedrag van het dier.

Dodelijk virus

Mensen kunnen door een beet van een hondsdolle hond jeuk, koorts en verlammingsverschijnselen krijgen. Als het virus eenmaal het centrale zenuwstelsel bereikt, loopt het dodelijk af. Het duurt tussen de vijf en zestig dagen voordat het virus daar komt, afhankelijk van de plek van de beet.

Hoe verder die van het hoofd af is, hoe langer het duurt. In 1962 had Nederland ook met een hondsdolle hond te maken. Dit witte hondje liep rond in de haven van Amsterdam. Door beten zijn toen vier mensen overleden.