Rebellen dreigen gijzelaars te doden

Moslimrebellen die dertien Amerikanen en Filipijnen vasthouden hebben donderdag gedreigd de Amerikaanse gijzelaars te doden indien de regering in Manilla niet snel een Maleisische afgevaardigde stuurt om te onderhandelen.

Een woordvoerder van de Abu Sayyaf-beweging, Abu Sabaya, zei in een telefoongesprek met een lokaal radiostation dat hij de Filipijnse autoriteiten tot donderdag 12.00 uur (plaatselijke tijd) de tijd geeft om op hun eis in te gaan.

,,Zo niet, dan beginnen we met het aan flarden snijden van de blanken'', aldus de zegsman. De opstandelingen hebben tien Filipijnen en drie Amerikanen in hun handen. De meesten van hen werden eind mei ontvoerd van een vakantieoord vlakbij het eiland Palawan.

Kort voor de verklaring van Abu Sabaya had een woordvoerder van het Filipijnse leger de gijzelnemers opgeroepen onmiddellijk contact op te nemen met een door de regering gezonden onderhandelaar. Verder pleitte hij ervoor de gijzelaars ongedeerd te laten.

De Filipijnse strijdkrachten hebben afgelopen dagen slag geleverd met de rebellen op het zuidelijke eiland Basilan. Volgens de Abu Sayyaf zou daarbij een van de Amerikanen gewond zijn geraakt.