Frankrijk strijdt tegen sektes

Katholieken en protestanten in Frankrijk maken zich grote zorgen over de nieuwe Franse wet die het mogelijk maakt sektes te verbieden. De kerken noemen dit wetsvoorstel dat de Franse Tweede Kamer deze week vrijwel unaniem aannam, een bedreiging voor de godsdienstvrijheid.

De wet geeft rechters de mogelijkheid sektes te ontbinden als zij zijn veroordeeld voor bijvoorbeeld fraude, inbreuk op de persoonlijke levenssfeer of het ongeoorloofd uitoefenen van de geneeskunde.

Doelwit zijn alle groeperingen die "zware en herhaaldelijke druk uitoefenen op hun leden, waardoor zij in een staat van lichamelijke of geestelijke onderwerping terechtkomen".

De wet kan onder meer worden toegepast op de Scientology Kerk. Leiders van Scientology zijn veroordeeld. Scientology-woordvoerder Marc Bromberg in Frankrijk, noemt het een anti-democratische wet, "die nooit in een tolerant land als Nederland zou worden aangenomen". "Het is heel goed mogelijk dat Frankrijk nu overweegt om onze religie te ontbinden, maar daar vrezen wij niet voor. Om onze beweging de kop in te drukken zou men ons moeten doden."