Omstreden pakket Office XP gelanceerd

Microsoft heeft donderdag het softwarepakket Office XP gelanceerd. Het pakket is omstreden omdat het de inzet is geworden van een conflict tussen Microsoft en Nederlandse systeembeheerders. De computerexperts vinden de prijzen buiten alle proporties.

De Netwerk Gebruikersgroep Nederland (NGN), die 3700 leden telt, heeft berekend dat een meerderheid van de leden straks veel meer moet betalen voor het gebruik van het pakket door een nieuw licentiebeleid. De prijsverhogingen kunnen volgens de groep oplopen tussen de 100 en 225 procent. Ook in het buitenland ligt de softwareleverancier onder vuur. Microsoft zou proberen internet te monopoliseren.

De marketingdirecteur M. van der Bel van Microsoft in Nederland gaat niet al te diep in op de problemen met NGN. ,,We hebben met de gebruikersgroep gesproken. De komende maand geven we aan de NGN uitleg over onze licenties en zullen we het totale programma toelichten.'' Eerder heeft het Amerikaanse softwarebedrijf laten weten dat 80 procent van de gebruikers erop vooruit zou gaan.

Bij het huidige licentiesysteem hebben klanten nu het 'eeuwige' gebruiksrecht. De nieuwe vergunningen moeten echter in de toekomst ververst worden.