Opnieuw nauwelijks treinen

Het treinverkeer ligt ook op de tweede actiedag van het NS-personeel weer nagenoeg stil. Volgens een woordvoerder van de Railverkeersleiding rijdt er rond 7.00 uur op veel trajecten slechts één trein in het uur. Op een achttal routes is het verkeer helemaal niet op gang gekomen. In Noord-Holland, rond Den Haag en Rotterdam en vanuit Utrecht richting Den Bosch en Eindhoven rijden helemaal geen treinen.

Reizigers in het noorden van Nederland en de Achterhoek merken niets van de spoorstaking, want personeelsleden van de twee lokale vervoerders NoordNed en Syntus doen niet mee aan de acties. Alleen degenen die moeten overstappen op een trein van de NS, krijgen te maken met de staking. Ook internationale treinen ondervinden geen hinder van de staking, uitgezonderd de trein van Schiphol naar Berlijn, want die valt uit.

De verkeersleiding van de NS laat net als donderdag geen intercity's rijden. Wel wordt geprobeerd tussen de grote steden twee keer per uur een stoptrein in te zetten. Het noodscenario werkte donderdag niet tijdens de ochtendspits. Er reden toen zeer onregelmatig enkele stoptreinen. Op de wegen verdubbelde het aantal files in vergelijking met een normale ochtendspits.

De treinstaking is georganiseerd door FNV Bondgenoten, dat net als andere bonden een conflict heeft met de NS-directie. Met name machinisten en conducteurs zijn tegen de invoering van een nieuwe dienstregeling waardoor ze op vaste trajecten komen te werken en het werk saai wordt. De directie van de NS ziet het nieuwe rooster als een manier om de vertragingen af te laten nemen.