Boorplatform toch gezonken

Koningin had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het grootste olieplatform ter wereld is gisteren voor de kust van Brazilië gezonken. Volgens de eigenaar, de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras, bestaat geen gevaar voor vervuiling door olie. Het gevaarte was al instabiel sinds zich er afgelopen donderdag drie explosies hadden voorgedaan. Daarbij kwamen waarschijnlijk tien werknemers om en raakte een medewerker zwaargewond.

Het platform P-36 stond in het Camposveld, 200 kilometer voor de kust van Rio de Janeiro. In de nacht van zondag op maandag zakte het gevaarte veertig centimeter verder in de ruwe zee. Gisteren maakte het plotseling een heftige beweging, waardoor twintig reddings- en bergingsschepen snel moesten wegvaren.

Het 120 meter hoge bouwwerk helde vorige week sterk over nadat een van de poten door ontploffingen zwaar was beschadigd. Petrobras vloog experts over uit de VS en Nederland om P-36 te redden, tevergeefs. Het platform heeft 1,5 miljoen liter olie en dieselbrandstof aan boord. Een milieuramp zou uitgesloten zijn, omdat de olieputten op de zeebodem zijn afgesloten.