Clinton 3,9 miljoen dollar verschuldigd

Oud-president Bill Clinton en zijn echtgenote Hillary Rodham Clinton, senator van New York, zijn hun advocaten nog 3,9 miljoen dollar (9,4 miljoen gulden) verschuldigd. Het is onduidelijk wie de openstaande rekeningen gaat betalen: de Clintons zelf, donateurs of de Amerikaanse belastingbetaler. De advocatenrekening bedroeg aanvankelijk zelfs 11,3 miljoen dollar. Het leeuwendeel daarvan is inmiddels voldaan.

Op zijn laatste dag als president beloofde Clinton de juridische kosten die hij maakte in de kwestie rond Monica Lewinsky niet op de Amerikaanse burger te verhalen. Maar die belofte geldt niet voor het strafrechtelijk onderzoek naar Whitewater, een lang slepende affaire rond onroerend goed waarbij het echtpaar Clinton betrokken was.

Van de 3,9 miljoen dollar die Clinton zijn advocaten nog verschuldigd is, heeft een miljoen betrekking op het proces dat Paula Jones tegen Clinton aanspande. Clinton zou haar seksueel hebben geïntimideerd. De overige 2,9 miljoen moeten de Clintons betalen aan advocaten die hen bijstonden in de affaire-Lewinsky en in de Whitewater-zaak.

Clinton heeft een eigen fonds dat zich om de rekeningen bekommert. Dat fonds krijgt echter steeds minder donaties binnen. In de tweede helft van 1998, toen de affaire-Lewinsky een hoogtepunt bereikte, haalde het fonds 2,3 miljoen dollar op. In de tweede helft van vorig jaar werd slechts voor het 'schamele' bedrag van 750.000 dollar aan giften bijgeschreven op de rekening.