Vrouwtjes-forel simuleert orgasme

Niels25 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vrouwtjes-forellen blijken de kunst te beheersen om orgasmes te simuleren. De techniek wordt door hen niet gebruikt om de mannetjesvissen te behagen, maar als een middel om de voortplanting zeker te stellen, zo blijkt uit een Zweeds onderzoek.

Zweedse biologen bestudeerden 117 gevallen van seksuele handelingen tussen forellen in een aquarium. Als de vissen zich opmaakten om kuit te schieten, maakten zowel het mannetje als het vrouwtje bevende bewegingen met hun mond open. Vervolgens zouden de vissen tegelijkertijd eitjes en hom los moeten laten.

Maar in 69 gevallen werden de mannetjes door de vrouwtjes bedrogen, meldt de Britse krant The Daily Telegraph. De vrouwtjesvissen hielden zich op het laatste moment in, terwijl het mannetje altijd zijn zaad liet gaan. Volgens de onderzoekers gebeurde dat vaak als het vrouwtje een homvis voorbij zag zwemmen die 'hoger' in rang was. De vis flirtte en paarde dan met het andere mannetje.

De simulatie-tactiek zou ook gebruikt worden om zo veel mogelijk hom te verzamelen voordat het vrouwtje haar eitjes loslaat. Op deze manier kon de vrouwelijke vis er zeker van zijn dat alle eitjes zouden worden bevrucht.