Boeddhisten tegen boeddhabars

Restaurants, cafés, disco's en andere niet-religieuze plaatsen van samenkomst in Singapore mogen niet langer de woorden 'boeddha' en 'zen' in hun naam gebruiken. Dat vindt althans de belangrijkste organisatie van boeddhisten in het land. Ook de Falun Boeddha Beweging, de Singaporese afdeling van de Chinese meditatiebeweging Falun Gong, moet het woord boeddha uit haar naam schrappen.

"Het is misbruik van de naam van Boeddha," zei Mah Guan Lim van de officiële Boeddhistenfederatie Singapore. Tal van winkels en uitgaansgelegenheden in Singapore hebben zich de afgelopen tijd met de naam boeddha getooid. De eigenaar van de populaire Boeddhabar is onlangs gezwicht voor de protesten van de boeddhisten en veranderde de naam van zijn café in Siam Supper Club. We willen de mensen niet voor het hoofd stoten, zei hij. Ook heeft hij alle boeddhabeelden uit de bar verwijderd.

De Falun Boeddha Beweging weigert haar naam aan te passen. Volgens woordvoerder Tian Moon Toon volgen de aanhangers van de groep de boeddhistische leer. Volgens Mah niet. Zij hebben niets met ons van doen.