Hooguit 3 % topfuncties voor vrouwen

Meer dan 40 procent van de werkende bevolking in de wereld bestaat uit vrouwen, maar in de grootste bedrijven ter wereld bekleden vrouwen slechts 1 à 3 procent van de topfuncties.

Ook in het vakbondswezen wordt maar 1 procent van de leidende functies door vrouwen bekleed, terwijl 40 procent van de vakbondsleden in de wereld vrouw is.

Dit staat in een studie die de ILO, de Internationale Arbeidsorganisatie, donderdag heeft gepubliceerd naar aanleiding van Wereldvrouwendag. Het complete rapport komt volgende maand vrij.

De ILO concludeert dat hoe hoger de functie is, hoe minder vrouwen die bekleden. Als vrouwen ook nog te maken hebben met rassendiscriminatie, lijken ze helemaal niet naar de top te kunnen doorstoten. De wat lagere managersbanen zijn over het algemeen voor 20 procent in vrouwenhanden.

Er is wel wat vooruitgang te bespeuren, aldus de ILO. Bij de vijfhonderd grootste bedrijven in de Verenigde Staten was in 1999 iets meer dan 5 procent van de topbanen in handen van vrouwen. In 1996 was dat 2,5 procent.