Illegale software bestrijding te klein

De opsporingscapaciteit voor de georganiseerde softwarecriminaliteit via internet is veel te klein. De overheid zou hierin een rol kunnen vervullen, maar laat het te vaak afweten, vindt T. Kuik, hoofd van de opsporingsdienst Buma/Stemra. Hij ziet daar voorlopig geen verbetering in komen.

Het illegaal kopiëren en uitbrengen van software, muziek en films gebeurt nu met name via het internet. Daarom kunnen daders steeds anoniemer te werk gaan en zijn ze steeds moeilijker te achterhalen. Kuiks dienst houdt zich bezig met de strijd tegen deze illegale praktijken, maar heeft niet voldoende capaciteit en bronnen om daadwerkelijk actie te ondernemen. ,,Strafrechtelijke opsporingsmiddelen van de overheid blijken in veel gevallen de enige mogelijkheid om de identiteit van de criminelen vast te stellen'', concludeert Kuik.

Het hoofd van de particuliere opsporingsdienst vindt dat het nu al bijna onmogelijk is om opsporingscapaciteit beschikbaar te krijgen voor volgens hem veelbelovende onderzoeken. ,,Dat is zelfs het geval als het Openbaar Ministerie daar oren naar heeft'', vertelt hij.