Pen verslaat tekstverwerker

De pen heeft het gewonnen van de tekstverwerker: schrijven met de hand is nog altijd populairder dan het gebruik van het toetsenbord. Niet alleen voor kattebelletjes, maar ook voor grote lappen tekst is het handschrift favoriet, zo blijkt uit een enquête van het bureau MarketResponse.

Ondanks de invoering van de tekstverwerker, ongeveer 15 jaar geleden, schrijven we nog stevig. Van de 200 ondervraagden zei 54 procent de pen op te pakken om een brief te schrijven, een plan op te stellen of een rapport uit te werken. Voor aantekeningen tijdens een vergadering gebruikt 80 procent de pen en voor geheugensteuntjes is dit zelfs 95 procent.

Onder de schrijvers is de balpen favoriet, gevolgd door de fineliner, die de plaats van de vulpen heeft ingenomen. Volgens driekwart van de ondervraagden heeft dit niets te maken met de terugloop van het schoonschrift: dit wijten zij wel degelijk aan de opkomst van de computer.

Hoe lelijk er ook geschreven wordt, de opdrachtgever van het onderzoek, een pennenfabrikant uit Lochem, kan tevreden zijn. Want velen hebben maar één computer in huis, terwijl uit het onderzoek blijkt dat hier gemiddeld 34 pennen tegenover staan.