Nederlanders gewild als model en figurant

Casting- en modellenbureaus doen betere zaken dan ooit. Volgens sommige bureaus is momenteel sprake van omzetgroei tot 50 procent per jaar. Met name Duitse klanten blijken gecharmeerd van Nederlandse figuranten en modellen, aldus castingbureaus dinsdag.

De voorspoed in de casting- en modellenwereld komt zelfs voor lang gevestigde bureaus onverwacht. Zo onverwacht, dat een tekort aan modellen dreigt. ,,We sturen mensen met flyers op pad, we gaan naar feesten en uitgaansgelegenheden. Alles om maar voldoende modellen te krijgen'', stelt A. Boot van Hollands Glorie Casting in Amsterdam. ,,Er is een voortdurend gat dat we constant moeten vullen'', zegt hij. ,,We moeten alle zeilen bijzetten.'' Zijn collega's laten soortgelijke geluiden horen.

Vooral het buitenland is gecharmeerd van de Nederlandse gezichten. ,,Nederlandse modellen en types werken heel goed in Europees verband'', zegt T. Meulenberg van het gelijknamige castingbureau in Amsterdam. ,,Nederlanders hebben geen specifiek gezicht en ze spreken hun talen. Dat is aantrekkelijk voor onze buitenlandse klanten.''