TU Delft wil mega-universiteit

De Technische Universiteit Delft wil op termijn fuseren met Universiteit Leiden. Voorzitter N. de Voogd van het College van Bestuur voorziet binnen vijf ŗ tien jaar het samengaan van beide instellingen.

Het liefst wil de Delftse universiteitsbaas ook de Erasmus Universiteit Rotterdam bij de fusie betrekken. Dan zou een Zuid-Hollandse universiteit ontstaan die de grootste van Nederland is. De drie universiteiten tellen momenteel bijna 40.000 studenten.

Delft en Leiden werken al samen op het gebied van biotechnologie. Ze doen gezamenlijk onderzoek en verzorgen een opleiding levenswetenschap en technologie. De faculteiten scheikunde heben ook plannen om te gaan samenwerken.

Een echt fusieplan heeft Delft niet, laat een woordvoerder van de universiteit weten. Verdere samenwerking met Leiden ligt voor de hand; een nauwere band met Rotterdam is iets voor een verre toekomst, aldus de woordvoerder. Volgens De Voogd ontkomt het hoger onderwijs echter niet aan schaalvergroting.

"Maar dit een delicaat proces, waarbij de hele universitaire bevolking is betrokken", erkende hij vrijdag in het weekblad Delta van de universiteit. "Een fusie kun je niet afdwingen."