Internetvondst mee in graf

Tuurr had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 54-jarige uitvinder Jan Sloot uit Nieuwegein heeft met zijn overlijden in juli 1999 een belangrijke internetvinding mee zijn graf in genomen. Dat zegt voormalig Philips-topman Roel Pieper, die een miljoen gulden in het project heeft gestoken.

Sloot ontwikkelde een techniek die de distributie van videobeelden op internet duizend keer zou versnellen. De Nieuwegeinse uitvinder hield de vinding angstvallig geheim en bewaarde de benodigde broncode in een kluis. Begin juli 1999 werd een hartaanval hem fataal. Pieper en andere investeerders slaagden er nadien niet in de kluis met de geheime techniek op te sporen.

De financiering voor de nieuwe techniek was volgens Pieper al rond. Hij had een andere investeerder gevonden en enkele grote bedrijven, waaronder ABN Amro, waren bereid er geld in te stoppen.

Philips was volgens Pieper niet in de vinding geïnteresseerd. Daarop besloot de hoogleraar e-commerce aan de universiteit van Twente zelf met het project aan de slag te gaan. De weduwe van Sloot bevestigt dat de broncode nog altijd niet is gevonden.