Kaartjes feestje Bush uitverkocht

De Amerikaanse hoofdstad Washington staat bol van de festiviteiten rond de komende benoeming van George W. Bush tot de nieuwe president van de Verenigde Staten. Maar wie nog een kaartje wil kopen voor een van de bijeenkomsten, heeft vrijwel zeker pech. Bush nodigde liefst 100.000 gasten zelf uit en die gaan voor. De meeste speciale gasten hebben ruimhartig gestort in de verkiezingskas van Bush.

De organisatie van de inauguratie-evenementen geeft toe dat de grootste "supporters" van Bush de beste plekken krijgen. Maar waar Clinton eerder zo'n 55.000 speciale genodigden had, inviteerde Bush er zo'n 100.000. Volgens The Washington Post kunnen ook organisaties als de padvinderij rekenen op goede kaartjes.

De 3000 vrijkaarten voor een rede van Laura Bush voor Amerikaanse auteurs zijn allemaal weg en dat geldt ook voor de 2100 toegangsbewijzen tot een bijeenkomst waar de gekozen vice-president Cheney oorlogsveteranen een hart onder de riem steekt. Alle 13.000 kaarten voor een jeugdhappening in het MCI Center zijn ook weg. Van de 45.900 tickets voor de verscheidene inaugurele bals zijn er nog maar een paar over, telde de krant.

Een woordvoerster van Bush zegt dat het grote publiek helemaal niets tekort zal komen bij de grote evenementen zoals de eedaflegging. Verscheidene grote televisieschermen zullen ervoor zorgen dat alle Bushfans op straat kunnen meegenieten van elke stap die Bush op 20 januari zal zetten.

De festiviteiten in Washington kosten naar schatting zo'n 75 miljoen gulden. De benodigde gelden worden geworven onder ondernemingen en organisaties die de Republikeinen een warm hart toedragen. Volgens The Washington Post is ruim de helft van het geld al binnen. Elke donatie mag volgens de Amerikaanse wet overigens niet groter zijn dan 250.000 gulden.

Flink feestje dus