Toeristisch topjaar Parijs

Het jaar 2000 was een topjaar voor Parijs. De stad ontving 26 miljoen toeristen. Nooit eerder kwamen in een jaar zoveel toeristen naar de Lichtstad.

Van de bezoekers was 40 procent afkomstig uit Frankrijk zelf. De overige toeristen kwamen uit het buitenland. De grootste groep werd gevormd door de Amerikanen. In Parijse hotels schreven zich dit jaar ruim 2,1 miljoen bezoekers uit de Verenigde Staten in. Op de tweede plaats kwamen de Britten met 1,6 miljoen.

Het grote aantal Amerikanen en Britten moet in verband worden gebracht met de sterkte van de dollar en het pond tegenover de zwakke euro, aldus Christian Mantei, het hoofd van het Parijse Bureau voor Vreemdelingenverkeer.

Opvallend is dat er de laatste paar jaar steeds meer Chinezen naar Parijs komen. In 1997 werden er 150.000 bezoekers uit China geteld, in 2000 waren dat er 400.000. Een grote trekker was de nieuwjaarsviering, die ook in de internationale media veel aandacht kreeg. Verder waren er het afgelopen jaar ruim 5.000 culturele manifestaties.

Al met al kan gesteld worden dat Parijs sex-appeal heeft, aldus Mantei. De stad is nog nooit zo sexy geweest, zei hij. Het afscheid van 2000 wordt ook groots aangepakt. Lichtshows, muziek en een enorme laserstraal moeten met oud en nieuw een half miljoen feestgangers naar de straten van Parijs lokken. Precies om middernacht zal de Eiffeltoren, die sinds het begin van 2000 duizenden witte lampjes had, baden in blauw licht. Veertig mensen hebben de gloeilampen voorzien van blauwe hoesjes.