Honden waarschuwen suikerpatient

Ongeveer eenderde van alle honden van suikerpatiënten voelt aan wanneer hun baasje onwel dreigt te worden, zo schrijven drie onderzoekers in het medisch tijdschrift The British Medical Journal.

Volgens het team vertoont ongeveer eenderde van de honden gedragsveranderingen als de suikerspiegel van de eigenaar gevaarlijk laag dreigt te worden.

De onderzoekers doen verslag van drie honden die hun Engelse eigenaressen waarschuwen bij een aanval van suikerziekte. De golden retriever Natt is zo'n expert dat hij zelfs voor de slaapkamerdeur een beginnend coma bij zijn eigenares kan ontdekken als ze ligt te slapen. De hond begint dan te blaffen en op de slaapkamerdeur te krabben om zijn bazin wakker te maken. Natt komt pas weer tot rust wanneer de toestand van de vrouw weer normaal is.

Het negen jaar oude bastaardteefje Candy rent de kamer uit en verstopt zich onder een stoel als ze merkt dat haar vrouwtje, nog voordat zij zelf iets in de gaten heeft, een aanval krijgt. De hond komt pas weer te voorschijn als de vrouw iets heeft gegeten. Het teefje Susie weigert haar favoriete chocoladesnoepje als ze denkt dat haar bazin last van suikerziekte heeft.

De Britse onderzoekers zeggen voor een raadsel te staan. "We schrijven het toe aan een zesde zintuig, maar erkennen dat hier nog aanzienlijk nader onderzoek voor nodig is", aldus het team, dat wil kijken of het mogelijk is om andere honden aan te leren wat deze drie doen.

Mogelijk worden de honden gealarmeerd door veranderingen in smaak, transpiratie, trillende spieren of gedragsveranderingen bij hun baasje door niet meer normaal op de hond te reageren.