Vossenjacht Engeland voor het laatst

Ondanks protesten en een wetsontwerp van een week geleden doen dinsdag naar schatting 300.000 mensen mee aan vossenjachten in Groot-Brittannië.

Een week geleden stemde het Britse Lagerhuis ervoor een wetsontwerp tegen de vossenjacht in het Huis te behandelen. De belangenbehartigers van de vossenjagers, de Plattelandsalliantie, hebben al een grote betoging gepland op 18 maart tegen een verbod op de jacht.

Voorzitter Richard Burge heeft tegen de BBC gezegd dat bepaalde politici vastberaden zijn hun overtuigingen op te leggen en er voor willen zorgen dat dit de laatste Boxing Day (Tweede Kerstdag) is waarop met honden op vossen wordt gejaagd. Dat mag en zal niet gebeuren, volgens Burge.

Voor de jagers en hun jachthonden gloort er hoop want de Britse parlementariërs zijn verdeeld. Een totaal verbod lijkt moeilijk haalbaar. De minister van Binnenlandse Zaken, Jack Straw, zoekt een compromis. Het wetsvoorstel dat straks wordt behandeld biedt verschillende alternatieven, waar het totaal verbod er slechts één van is.