Blokkades rond kerncentrale opgeruimd

Mobiele eenheid van de politie heeft donderdagmorgen een einde gemaakt aan twee wegblokkades van actiegroep GroenFront! in Dodewaard en Andelst. Groepen actievoerders hadden zich met hun armen in oliedrums en stalen pijpen aan elkaar vastgeketend. De politie heeft alle elf actievoerders aangehouden.

Het zogeheten BraTra-team van de politie in Utrecht zaagde de ketenen van de actievoerders met slijptollen los. Daarbij hebben zich voor zover bekend geen ongelukken voorgedaan. ME'ers hebben op de Waalbandijk voor het toegangshek van de kerncentrale ook een groep demonstranten verwijderd. Greenpeace heeft donderdagmorgen de European Shearwater geënterd, het schip van de Britse opwerkingsmaatschappij BNFL dat het transport van de container met splijtstof uit Dodewaard moet verzorgen.

Volgens een woordvoerster van de actiegroep hebben negen mensen zich aan het schip vastgeketend. Op de romp is een spandoek met Stop Opwerking uitgerold. Het transportschip voer op het moment van de actie de Westerschelde in om in de Kaloothaven in Vlissingen aan te meren. Twee rubberboten van Greenpeace varen rond de European Shearwater, om het vaartuig te beletten door te varen naar de Vlissingse haven. Voor zover bekend is er nog geen politie gearriveerd bij het geënterde schip.

Om 10.00 uur moet volgens schema de dieplader met daarop een container met tien splijtstofelementen vanaf het terrein van de GKN vertrekken naar de Kaloothaven in Vlissingen. Het is het eerste transport sinds november 1996. In 2001 en 2002 volgen nog achttien tochten om alle splijtstof uit de inmiddels gesloten centrale af te voeren naar de opwerkingsfabriek in het Britse Sellafield.