Noorse kroonprins verloofd

De 27-jarige Noorse kroonprins Haakon en zijn even oude vriendin Mette-Marit Tjessem Hoiby zijn verloofd. Het koninklijk huis heeft dat vrijdag gemeld in een brief aan het parlement. Het stel trouwt op 25 augustus.

De twee ontmoetten elkaar in 1997, maar pas vorig jaar ontstond er een serieuze relatie. De verloving werd alom verwacht omdat het paar al maanden samenwoont en samen in een nieuw huis zou gaan wonen. Hoiby, die journalistiek en antropologie studeert aan de universiteit van Oslo, heeft uit een eerdere relatie al een zoontje van drie, maar dat heeft in het tolerante Noorwegen nauwelijks voor ophef gezorgd. Het zoontje valt buiten de erfopvolging, ook als Haakon hem aanneemt als zijn eigen kind.

Sommige media hebben wel vraagtekens gezet bij het verleden van de toekomstige koningin, omdat zij in het begin van de jaren '90 feesten zou hebben bezocht waarop drugs werden gebruikt. De vader van haar kind heeft een strafblad: hij is veroordeeld voor het bezit van drugs, geweldpleging en rijden onder invloed. Koning Harald heeft echter duidelijk laten merken achter zijn zoon te staan. De vorst zelf moest lang tegen zijn vader vechten alvorens hij in 1968 toestemming kreeg te trouwen met de vrouw van zijn keuze. Bijna tien jaar lang wees Harald allerhande bruiden van koninklijken bloede af omdat hij zijn hart had verpand aan het burgermeisje Sonja Haraldsen, de huidige koningin Sonja.

Kijk, als WA dat ook zo doet, komt het allemaal goed