FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 1 december 2000

Sponsor Vitesse wil geen autosport

Hoofdsponsor NUON verzet zich hevig tegen het woensdag gelanceerde plan van Vitesse om de clubnaam te verbinden aan de autosport. De voetbalvereniging bevestigde deze week dat het een contract heeft getekend met de Britse organisatie Premier League Racing. Die wil de logo's en kleuren van voetbalclubs gebruiken om bolides herkenbaar te maken voor autosportfans. Vitesse verleende Premier League Racing toestemming om de naam en de kleuren van de Gelderse club te gebruiken, maar hoofdsponsor Nuon heeft hier principiële bezwaren tegen.

"Wij zijn uit milieu-oogpunt bezig met duurzame energie", aldus woordvoerder P. Knoers van Nuon vandaag in het Radio 1 Journaal. "Dat is onverenigbaar met autosport. We hebben dat aan Vitesse meegedeeld. De club heeft beloofd hier op korte termijn op terug te komen." Woordvoerder Frank Huizinga van Vitesse vindt dat Nuon te hard van stapel loopt. "De plannen voor de autosport zijn nog in een zeer pril stadium. Als het concreet wordt, zouden we daarover sowieso met NUON gaan praten."

De Premier Racing League moet in 2002 van start gaan. Volgens de organisatie wordt er op dit moment onderhandeld met verschillende circuits. Nederlandse media berichtten dat de Premier Racing League ook in onderhandeling zou zijn met circuit Zandvoort. Woordvoerder Dirk Buwalda van Circuitpark Zandvoort ontkende gisteren dat er al contact met de initiatiefnemers is geweest. Wel zegt hij met belangstelling uit te zien naar de voorstellen van de autosportcategorie in 'voetbaltenue '.

Endeavour onderweg naar ISS

Het Amerikaanse ruimteveer Endeavour is donderdagavond (vrijdagmorgen Nederlandse tijd) vanaf Cape Canaveral in Florida naar het Internationale ruimtestation (ISS) vertrokken met een aantal gigantische zonnepanelen die het ruimtestation zijn volle elektrische vermogen moeten geven.

Uitgeklapt hebbeelen een omvang van 72 bij 11 meter. Daarmee vormen zij de grootste structuren die ooit in de ruimte zijn geplaatst. Het bevestigen van de reuzenpanelen aan het ruimtestation, wat zondag moet gebeuren, wordt het moeilijkste karwei tot nu toe. Met een gewicht van 15.750 kilo vormen de panelen en bijbehorende accu's en radiatoren een van de zwaarste ladingen die ooit door een ruimteveer zijn vervoerd.

De drie astronauten die het ruimtestation op dit moment permanent bemannen en er de naam 'Alpha' aan hebben gegeven, bevonden zich op het moment dat de Endeavour werd gelanceerd boven de Indische Oceaan, waarschijnlijk in slaap. De Endeavour zal het station zaterdag bereiken.

De Amerikaan Bill Shepherd en de Russen Joeri Gidzenko en Sergej Krikaljov, die een maand geleden in het station zijn aangekomen, hebben vanwege de beperkte hoeveelheid stroom tot nu toe slechts twee van de drie compartimenten kunnen gebruiken. De zonnepanelen zullen voldoende stroom opwekken voor het hele station en een Amerikaans ruimtelaboratorium dat in januari zal worden aangekoppeld.

De vijf shuttle-astronauten keren over elf dagen weer naar de aarde terug. Shepherd, Gidzenko en Krikaljov blijven tot februari in de Alpha.

Bouwvakkers in de ruimte

Noorse kroonprins verloofd

De 27-jarige Noorse kroonprins Haakon en zijn even oude vriendin Mette-Marit Tjessem Hoiby zijn verloofd. Het koninklijk huis heeft dat vrijdag gemeld in een brief aan het parlement. Het stel trouwt op 25 augustus.

De twee ontmoetten elkaar in 1997, maar pas vorig jaar ontstond er een serieuze relatie. De verloving werd alom verwacht omdat het paar al maanden samenwoont en samen in een nieuw huis zou gaan wonen. Hoiby, die journalistiek en antropologie studeert aan de universiteit van Oslo, heeft uit een eerdere relatie al een zoontje van drie, maar dat heeft in het tolerante Noorwegen nauwelijks voor ophef gezorgd. Het zoontje valt buiten de erfopvolging, ook als Haakon hem aanneemt als zijn eigen kind.

Sommige media hebben wel vraagtekens gezet bij het verleden van de toekomstige koningin, omdat zij in het begin van de jaren '90 feesten zou hebben bezocht waarop drugs werden gebruikt. De vader van haar kind heeft een strafblad: hij is veroordeeld voor het bezit van drugs, geweldpleging en rijden onder invloed. Koning Harald heeft echter duidelijk laten merken achter zijn zoon te staan. De vorst zelf moest lang tegen zijn vader vechten alvorens hij in 1968 toestemming kreeg te trouwen met de vrouw van zijn keuze. Bijna tien jaar lang wees Harald allerhande bruiden van koninklijken bloede af omdat hij zijn hart had verpand aan het burgermeisje Sonja Haraldsen, de huidige koningin Sonja.

Kijk, als WA dat ook zo doet, komt het allemaal goed

Mandela roept op tot condoomgebruik

Voormalig president Nelson Mandela van Zuid-Afrika heeft vrijdag tijdens Wereld Aids Dag een gepassioneerde oproep gedaan voor het gebruik van condooms. Verder pleitte hij ervoor om aids niet langer te stigmatiseren. Op dit moment zijn in de wereld 36,1 miljoen mensen besmet met het virus. Vorig jaar raakten naar schatting 5,3 miljoen personen geïnfecteerd.

Mandela riep op tot veilige seks, openheid en compassie. "Wees trouw aan een partner en gebruik een condoom. Laten we voorzorgsmaatregelen treffen. Geef een kind liefde, een glimlach en vrede, geen aids", aldus Mandela in een speciale toespraak voor Wereld Aids Dag. In Zuid-Afrika groeit het aantal aidsbesmettingen snel en is een op de tien inwoners geïnfecteerd.

Het thema van de dertiende Wereld Aids Dag is 'mannen maken het verschil'. "Mannen zijn de stuwende kracht achter deze epidemie", aldus dr. Peter Piot, het hoofd van de VN-afdeling die strijdt tegen de wereldwijde verspreiding van aids. Volgens Piot moet het seksueel gedrag van mannen drastisch veranderen.

Over de hele wereld vinden vrijdag acties tegen aids plaats. Rockconcerten in Laos, Rusland, Oekraïne, Belize en China moeten de jeugd bewust maken van het gevaar van besmetting. Jongeren zijn een van de kwetsbaarste groepen. In Vietnam rijden speciale 'condoombussen' door Hanoi en Ho Chi Min Stad die voorbehoedsmiddelen uitdelen.

Op dit moment ligt het epicentrum van de aidsbesmetting in Afrika. Experts vrezen echter dat de ziekte richting Azië trekt. Vooral China en India met hun enorme bevolkingsaantallen zouden kwetsbaar zijn. Volgens de VN wordt met name China ernstig bedreigd. Het geschatte aantal aidsbesmettingen zou van de huidige 600.000 naar zo'n tien miljoen in 2010 groeien als Peking niet snel maatregelen neemt op het gebied van condoompromotie en betere seksuele voorlichting.

Liquidatie in Amsterdam-West

Bij een schietpartij in Amsterdam is vrijdagmiddag een 29-jarige man van Turkse afkomst om het leven gekomen. De schutter is nog voortvluchtig, meldt een woordvoerder van de politie.

Het slachtoffer parkeerde zijn auto op de Henriëtte Roland Holststraat nabij de Sloterplas. De schutter vuurde daar meerdere schoten af op de man, die even later aan zijn verwondingen overleed. De dader is weggerend.

De politie denkt dat het gaat om een liquidatie. Het slachtoffer was een bekende van de politie uit het wapencircuit, aldus een woordvoerder. De recherche ziet vooralsnog geen verband met eerdere liquidaties in Amsterdam en gaat uit van een op zichzelf staand feit.

De schietpartij was de dertiende in twee maanden tijd in Amsterdam.

Lekker dan En dan te bedenken dat dat vlakbij was...

Cavia hoeft geen Viagra

BAZZA had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De cavia Scooty had de nacht van zijn nog maar korte leven in een hok vol vrouwtjescavia's. Hij verwekte er 43 nakomelingen.

De cavia ontsnapte volgens de Britse krant The Daily Telegraph uit zijn hok op een boerderij in het zuiden van Wales en groef zich de kooi met de 24 vrouwelijke cavia's binnen. Met elk bedreef hij de liefde. Sinds donderdag kan hij zich de trotse vader van 43 jongen noemen.

Scooty's baas, Carol Feehan van de Little Friend's boerderij, vermoedt dat veel mannen met afgunst naar Scooty's prestaties zullen kijken. Hij had het dier gemist, maar er geen rekening mee gehouden dat de cavia het hok met de 24 vrouwtjes was binnengekomen. Scooty werd pas ontdekt, toen alle cavia's een voor een werden geteld. Hij lag in een hoek van het vrouwtjesverblijf te slapen.

Scooty werd naar zijn kooi teruggebracht. Hij heeft twee dagen lang geslapen.

NS zoekt heil in bussen

Gekke Henkie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De NS zet op een aantal spoortrajecten standaard bussen in om het plaatsgebrek in de trein op te vangen. Tevens zullen de Spoorwegen vanaf volgend jaar augustus opgeknapte tweedehands Duitse rijtuigen laten rijden.

De 150 tweedehands rijtuigen die de NS voor 125 miljoen piek in Duitsland heeft gekocht, moeten eerst worden opgeknapt. Ze bieden 9500 zitplaatsen als ze volgend jaar augustus worden ingezet. Nu zijn dagelijks 205.000 stoelen
beschikbaar.

Grootste internetcafé in New York

New York heeft Amsterdam gepasseerd als stad met het grootse internetcafé. Aan de Times Square in een cybercafé geopend met 760 terminals, wat meer is dan de 644 waar Amsterdam op kan bogen. Net als in Amsterdam is het cybercafé onderdeel van EasyEverything. De café's mikken met name op mensen die zich geen internetaansluiting kunnen veroorloven en op mensen die op reis zijn.

Blöf-zanger Pascal ingestort

Pascal Jacobsen, de zanger van Blöf, is gisteravond tijdens een optreden in Tilburg ingestort. Na een aantal nummers stopte de Zeeuwse band met spelen en gelastte een pauze van tien minuten in. Na deze korte pauze kwamen de overige drie bandleden op het podium terug om te vertellen dat Pascal was ingestort. Het concert ging niet verder door. De concertgangers kregen hun geld terug. Er werd hun verzekerd dat ze op 13 januari alsnog een volledig optreden kunnen bijwonen. Andere geplande concerten van Blof zijn voorlopig afgelast.

McChickenhead

daddycool had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een klant bij een McDonald's restaurant in Newport in de Verenigde Staten keek wel erg vreemd op toen ze meer kreeg dan ze eigenlijk gevraagd had.

Katherine Ortega vond namelijk een kippenhoofd in haar doosje met kippenvleugeltjes, die zij afgelopen woensdag bestelde bij de fast-food-keten. Ortega verklaarde zelf dat een medewerker waarschijnlijk het hoofd had aangezien voor een ander stuk van de kip. De bek van de kip en enkele veren waren gemakkelijk te zien.

Uma en Quentin wederom samen

Het is weer zes jaar geleden dat Uma Thurman en Quentin Tarantino samenwerkten aan het cult-succes "Pulp Fiction". Thurman kreeg een Oscar-nominatie voor haar rol van rijke, aan de heroïne verslaafde vrouw, terwijl Tarantino een Oscar in ontvangst mocht nemen voor Beste Originele Script. Tarantino heeft het na die tijd rustiger aan gedaan, maar probeert terug te keren in de schijnwerpers door een thriller speciaal voor Thurman te schrijven. Tarantino zal tevens de regie voor zijn rekening nemen. De film krijgt de titel "Kill Bill". Het is nog niet bekend wanneer het project van start gaat.

Spaans benauwd door zon

In drie Oostenrijkse deelstaten krijgt het hotel- en horecawezen het onderhand Spaans benauwd van het warme weer, dat de hoofdschuldige is van het uitblijven van sneeuw. De temperatuur in Karinthië, Salzburg en Stiermarken is zelfs nog te hoog voor het inzetten van de sneeuwkanonnen.

Weerdeskundigen in Oostenrijk moesten in hun archieven teruggaan tot het jaar 1926 eer dat zij bijna even hoge temperaturen konden vinden. En volgens de laatste prognoses blijft het nog even 'zomeren' in deze wintersportgebieden.

Illusionist 62 uur in ijsklomp

Nadat het eerste gat in het reuzenijsblok was gehakt, werd de Amerikaanse illusionist David Blaine even later op Times Square in New York na bijna 62 uur bevrijd uit een zes ton wegende ijscocon waarin hij zich vrijwillig had laten opsluiten. Doornat, ijskoud, verward en vooral stijf werd de 26-jarige illusionist op een draagbaar naar een ambulance gedragen.

Duizenden New Yorkers trotseerden gisteravond de hevige regenval om een glimp op te vangen van de verlossing van Blaine uit de ijsklomp. "Deze man moet behoorlijk gestoord zijn", aldus een toeschouwer.

De Newyorkse stunter, die slechts gekleed was in spijkerbroek, wollen muts, hemd en bontlaarzen, had drie dagen niet gegeten. Zuurstof en water kreeg hij toegediend door een nauwe buisvormige opening in het ijzige omhulsel. Ondanks de kou lukte het de magiër een lichaamstemperatuur te behouden van gemiddeld 36 graden Celsius.

Met de actie vestigde de waaghals twee records in één keer. Blaine heeft de langste tijd doorgebracht in een ijsklomp en verbeterde tevens het wereldrecord stilstaan op één plek. Met de ijsact strijkt hij ruim 2,5 miljoen gulden op.

Het is niet de eerste levensgevaarlijke stunt van Blaine. Vorig jaar liet hij zich een week lang begraven in een doodskist van plexiglas.

5 jaar geëist voor sexueel misbruik dochter

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag voor de rechtbank in Middelburg tegen A. van der T. een gevangenisstraf van vijf jaar geëist voor seksueel misbruik van zijn dochter. Ook wil de officier van justitie dat hij zijn dochter een voorlopige schadevergoeding van 25.000 gulden betaalt.

Van der T. (59) wordt ervan verdacht tussen 1983 en 1999 zijn nu 21-jarige dochter stelselmatig seksueel te hebben misbruikt. Volgens de dochter begon de incest al op haar vierde. Haar vader zou haar met de dood hebben bedreigd als zij het aan iemand vertelde. Zij zou dan in de hel terechtkomen. Het voormalige raadslid voor de SGP in Middelburg ontkent dit langdurige misbruik. Wel erkent hij dat hij sinds oktober 1998 seksueel contact met zijn dochter heeft gehad.

Volgens Van der T. liegt zijn dochter over het langdurige misbruik. Haar verhalen zouden het gevolg zijn van een verkrachting tijdens een vakantie. Maar gedragsdeskundigen die het meisje uitvoer! ig hebben onderzocht vinden haar verklaringen betrouwbaar. Aan Van der T.'s verklaringen twijfelen zij. Bovendien, zo stellen de deskundigen, is het vrijwel onmogelijk dat de incest pas begon toen ze achttien was.

De zaak tegen Van der T. kwam aan het rollen toen zijn dochter in mei aangifte deed. Toen hij er achter kwam dat zijn verblijf in een politiecel langer zou duren dan hij had verwacht, liet hij een van zijn kinderen zijn computerbestand met pornografie wissen.

Klonen van mensen in Japan verboden

Het Japanse parlement heeft donderdag een wet aangenomen waarmee op het klonen van mensen in het vervolg een gevangenisstraf staat van maximaal tien jaar of een boete van 10 miljoen yen (230.000 gulden).

De wet werd in het hogerhuis met 229 tegen elf stemmen aangenomen. Eerder in november had het lagerhuis er al zijn fiat gegeven. Een woordvoerder van het parlement zei dat de wet ook het samenvoegen van menselijke en dierlijke cellen om hybride embryo's te verkrijgen verbiedt, evenals het implanteren van hybride embryo's in een baarmoeder van een mens of een dier.

Meeste WAO-uitkeringen naar België

Het is een wijdverbreid misverstand dat het vooral Marokkanen en Turken zijn die in hun thuisland een Nederlandse arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen. In feite worden verreweg de meeste Nederlandse wao-uitkeringen geëxporteerd naar onze buurlanden België en Duitsland.

Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk instituut sociale verzekeringen (Lisv). België gaat aan kop met (eind 1999) 4804 ontvangers van een wao-uitkering. Het gaat daarbij voor een belangrijk deel om Belgen die bij Philips hebben gewerkt.

Vlak na België komt Duitsland met 4648 wao-uitkeringen. Pas op grote afstand volgen Turkije (3347) en Marokko (2470). Verder gaan er maandelijks 412 cheques naar Suriname en 298 naar de Antillen. Canada telt 125 wao'ers, Polen 45 en Macedonië 39.

De Nederlandse wao blijkt ook in onverwacht exotische oorden terecht te komen. Zo gaan er 13 uitkeringen naar Zimbabwe, zes naar Bhutan, vier naar Burkina Faso, drie naar de Cocos-eilanden en naar Cuba en een naar Amerikaans Samoa. En zelfs in Vaticaanstad blijkt één inwoner in het genot van een Nederlandse wao-uitkering te zijn gesteld.

Heeft de paus een WAO-uitkering?

Nederland internetland

Nederland heeft in Europa de eerste plaats veroverd op het gebied van internet-aansluitingen. Nergens in Europa zijn zoveel huishoudens aangesloten op internet dan in ons land.

"Maar liefst 56% van alle Nederlandse woningen heeft nu een internet-aansluiting en daar kan geen enkel ander land aan tippen", aldus minister Jorritsma. "Ik denk dat we zelfs de Verenigde Staten voorbij zijn."

Nederland ondervindt binnen Europa alleen concurrentie van de Scandinavische landen Denemarken, Zweden en Finland, waar ook rond de 50% van de burgers thuis een internet-aansluiting heeft.

Landen als Griekenland, Frankrijk en Portugal halen nog niet eens 20 procent, terwijl ook Duitsland, Italië en België nog onder de 30 procent blijven.

Miss World

De 50ste miss World is de 18-jarige studente Priyanka Chopra uit India geworden. Zij werd gisteravond uit 95 deelneemsters gekozen. Tweede werd de Italiaanse Giorgia Palmas en op de derde plek eindigde de Turkse Yuksel Ak. De Nederlandse Raja Moussaoui eindigde ergens in de achterhoede.

Het evenement in de Millenium Dome in Londen werd door 2 miljard televisiekijkers gevolgd.



Priyanka Chopra kreeg behalve het kroontje en de sjerp een bedrag van 100.000 dollar.

Gratis morning-afterpil

Het Franse parlement heeft gisteren ingestemd met de gratis verstrekking via scholen van de morning-afterpil aan jongeren. De senaat was unaniem voor het eerder deze week door de Assemblée aangenomen wetsvoorstel.

Het ingediende wetsvoorstel voorziet in de verstrekking van de pil via schoolzusters. Apothekers mogen het middel tegen ongewenste zwangerschappen zonder doktersrecept of toestemming van de ouders van minderjarigen verstrekken. Ook zal de pil gratis verkrijgbaar worden.

Volgens de Franse autoriteiten zijn er jaarlijks zo'n 10.000 ongewenste zwangerschappen onder minderjarigen, waarvan er 7000 in abortus eindigen.

NASDAQ zakt ver weg

Het gaat momenteel niet best met de ICT fondsen, genoteerd aan de New Yorkse NASDAQ

De index moest, zoals al zo vaak de voorbije weken, flink terug en sloot vandaag ruim 4% lager op 2598 punten. Enkele weken geleden vertoefde de index nog rond de 3500 punten. Eind vorige week zakte de NASDAQ voor het eerst door de 3000 punten grens heen en de index blijft sindsdien maar vallen en vallen.

De huidige koers is nog maar de helft van de stand van maart dit jaar. De euro steeg vandaag wel weer en begint langzaam op te krabbelen. Een euro is nu 0.8722 dollar waard.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.