Langste verkeerstunnel ter wereld

Koning Harald V van Noorwegen heeft maandag 's werelds langste verkeerstunnel geopend. Er was meteen een incident, waarbij vijftig genodigden schrokken toen hun bus zich met rook vulde.

Met 24,5 kilometer overtreft de Leardaltunnel, die Oslo verbindt met Noorwegens tweede stad Bergen, ruimschoots de 16,9 kilometer lange Zwitserse Sint Gotthard, die tot nu toe als de langste gold.

De tunnel is uitgerust met een geavanceerd ventilatie- en luchtfiltersysteem. De ongeveer vijftig genodigden die maandag als eersten door de tunnel werden gereden konden de werking daarvan ongewild bewonderen. Halverwege de tunnel vulde hun bus zich met rook en moesten zij uitstappen. Na vijf minuten was de lucht echter alweer geklaard en konden zij verder rijden. Het incident, veroorzaakt door kortsluiting in een ventilator, maakte de eerste reis, nog voor de officiele opening, extra gedenkwaardig.

Al jaren kijken de Noren uit naar een betere verbinding tussen Oslo aan de oost- en Bergen aan de westkust van het land. Tot nu toe moest de reiziger op deze route gebruik maken van meerdere autoveren of van bergwegen die in de winter regelmatig worden afgesloten. De nieuwe tunnel ligt 300 km ten noordwesten van Oslo tussen Leardal en Aurland en gaat anderhalve kilometer diep door een van de mooiste berggebieden van Noorwegen. Om hem te bouwen moest 2,5 miljoen kuub steen worden verwijderd.

Om te zorgen dat de automobilist tijdens de twintig minuten durende tocht door de tunnel niet in slaap valt zijn rechte stukken afgewisseld met flauwe bochten en wordt daglicht nagebootst. Drie grote inhammen waar auto's stil kunnen staan zijn voor hetzelfde doel voorzien van speciale verlichting, kleuren en muurschilderingen.