Actiegroep dreigt Sinterklaas te verstoren

Een groep Surinamers heeft gedreigd Sinterklaas-intochten op Amsterdamse scholen te zullen verstoren. In een op barse toon geschreven brief aan directeuren van basisscholen kondigt de groep Organiseer Pressie Omhoog (OPO) aan het feest in de war te sturen. Ook schoolbesturen en wethouders van onderwijs in de Amsterdamse regio hebben de waarschuwing ontvangen.

OPO wil dat de scholen het feest zodanig aanpassen dat Zwarte Piet niet langer de rol van domme boeman krijgt toegespeeld. "Het beeld van een onnozele zwarte die koeterwaals spreekt is een ernstige belemmering voor het verwerven van gelijkheid voor allochtonen", licht Robby Berghout van OPO toe.

"We hebben niets tegen Sinterklaas, maar Zwarte Piet is een knecht en Surinamers willen niet aan slavernij worden herinnerd", aldus Berghout. "Scholen die daarmee geen rekening houden, kunnen erop rekenen dat het kinderfeest moet worden afgeblazen. Het wordt een geweldloze actie, maar wel met hevige druk." In de brief aan de schoolhoofden waarschuwt secretaris I. Sanches: "Hoewel wij ons bewust zijn dat daardoor veel leerlingen tekort worden gedaan, leggen wij de verantwoordelijkheid daarvoor bij u."

Sinterklaas zet vandaag in Woudrichem officieel voet aan Nederlandse wal. Hij heeft een record aan cadeautjes bij zich. Met name ouderwetse bordspelletjes zijn zeer in trek, volgens de speelgoedbranche als reactie op de huidige computermaatschappij.

Tjeemig, gun die kinderen ook gewoon die schoorsteenvegers...