Nieuwe Roma-familie duikt op

misterM had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Terwijl de problemen met de familie Nicolic bijna opgelost zijn, dient zich in Midden-Nederland opnieuw een zwervende Roma-familie aan. De familie Horvat, die onlangs uit Nijmegen werden verwijderd, heeft donderdag met vier caravans een parkeerplaats op het industrieterrein Doornkade in Houten bezet.

Ze weigeren te vertrekken. Zowel hun geld als de benzine zouden op zijn. "De politie moet ons maar wegslepen," aldus stamoudste Stevan Horvat.
Ze hebben van tevoren loco-burgemeester R. Lubberdink op de hoogte gesteld van hun komst. "Ze belden het gemeentehuis vanuit de auto, met een beetje warrig verhaal dat ze richting Den Haag of Utrecht gingen en misschien naar Houten."

Houten dus. Inmiddels heeft de gemeente de Roma middels bestuursdwang bevolen voor maandag 12 uur te vertrekken van de illegaal betrokken plek.

Commissaris van de Koningin Boele Staal reageerde vrijdagmiddag twee minuten voordat hij op vakantie ging met verbazing op de komst van de familie Horvat.

Het probleem kan net als de zwerftocht van de familie Nicolic behoorlijk uit de hand gaan lopen. De gemeente Nijmegen weigert hen namelijk terug te nemen. Die gemeente heeft 28 maanden lang en uiteindelijk met succes een uitzettingsprocedure gevoerd om de Roma van een illegaal betrokken woonwagenplaats af te krijgen.

Nijmegen heeft de familie naar de regio Utrecht verwezen omdat ze hier enkele jaren geleden voor het laatst heeft gewoond. De regio Utrecht verwijst Horvat terug naar Nijmegen omdat de familie het laatst dáár ingeschreven stonden.

Horvat zegt absoluut niet terug te kunnen naar Nijmegen omdat die gemeente direct beslag zal leggen op hun enige bezit: de caravans. "Wij hebben met de kinderen twee dagen buiten op de grond geslapen," zegt de vrouw van Stevan Horvat. Ze zouden gouden familiestukken hebben moeten verkopen om de caravans weer terug te krijgen. Vandaar dat het geld op is. "Gelukkig brengen mensen ons af en toe geld en eten."

Staal zegt beslist dat de Roma terug moeten naar Nijmegen. Mocht die gemeente hen blijven weigeren, dan zal hij overleg met onder meer de provincie Gelderland moeten aangaan.

Het is komen en gaan met de Roma's