Artikelen van zondag 22 oktober 2000
Michael Schumacher wint de Grand Prix van Maleisië met een minimale voorsprong op Coulthard en zorgt mede daardoor dat de constructeurstitel naar Ferrari gaat. De beide McLarens zijn als snelste weg bij de start. Na enkele bochten is het al afgelopen voor de la Rosa, Heidfeld en Diniz. Het geduw en getrekt wordt hun fataal. Als gevolg van de ravage wordt de safetycar de baan op gestuurd. Mika Hakkinen krijgt even later een stop and go penalty voor een valse start, valt terug en moet zich naar voren vechten. Negen ronden voor het het einde is het voor Zonta afgelopen. Zijn motor begeeft het aan het eind van start en finish.
De laatste race van Herbert eindigt met een enorme schuiver en klap in de banden. Bij het aanremmen voor een bocht, breekt zijn rechterachterwiel spontaan af, waardoor hij hard van de baan schiet en in de banden terecht komt. Rubens Barrichello komt als derde over de Finish, voor Hakkinen, Villeneuve en Eddie Irvine. Verstappen spint in de eerste ronde en valt terug naar de zeventiende plaats en begint een geweldige opmars naar het kop van het veld. Mede door uitvallers en pitstops komt Verstappen zelfs op de vijfde plaats terecht, maar valt door zijn pitstop terug naar de elfde plaats. Uiteindelijk komt Verstappen als tiende over de finish.
De uitslag is als volgt:
1. M.Schumacher 1:35:54,235
2. Coulthard + 0,732
3. Barrichello + 18,444
4. Hakkinen + 35,269
5. Villeneuve + 1:10,692
6. Irvine + 1:12,568
7. Wurz + 1:29,314
8. Salo + 1 ronde
9. Fisichella + 1 ronde
10. Verstappen + 1 ronde
11. Alesi + 1 ronde
12. Trulli + 1 ronde
13. Mazzacane + 6 ronden
En de uitvallers:
* Herbert 48 ongeluk
* Zonta 46 motor
* R.Schumacher 43 hydraulica
* Gene 36 achterwielophanging
* Button 18 motor
* Frentzen 7 electronica
* Heidfeld 0 ongeluk
* Diniz 0 ongeluk
* De la Rosa 0 ongeluk
Voor het eerst in de geschiedenis zijn agenten in Engeland gewapend de straat opgegaan. In wijken van Nottingham lopen de bekende bobbies voortaan niet meer zonder pistool. Hiertoe is besloten om de toenemende gewapende criminaliteit het hoofd te bieden.
De stap betekent een breuk met de Britse traditie dat bobbies ongewapend de wijk ingaan. Volgens The Sunday Times is het korps van Nottingham bezorgd over het toenemende aantal misdrijven waarbij een wapen in het spel is. De stijging bedroeg vorig jaar 10 procent. Ook zes andere regionale politiekorpsen in Groot-Brittannië overwegen hun agenten voortaan een dienstwapen mee te geven.
Tot nu toe droegen Britse politieagenten alleen in uitzonderlijke gevallen wapens, bijvoorbeeld bij gewapende overvallen of aanslagen. In Noord-Ierland hebben agenten jarenlang gewapend gepatrouilleerd.
Jammer dat dus nu ook in Engeland het nodig blijkt te zijn, dat agenten zich op deze manier moeten kunnen verdedigen. Leve de zware criminaliteit
misterM had ons via de newssubmit het volgende te melden:
De Nieuw-Zeelander Clint Hallam, die als eerste ter wereld in een ziekenhuis in Lyon een handtransplantatie onderging, wil van zijn nieuwe hand af. Volgens Hallam voldoet de hand niet aan zijn verwachtingen.
Het Frans-Britse medische team dat de handtransplantatie uitvoerde, is woedend op hun ex-patiënt. De artsen menen dat Hallam bewust heeft verzuimd om medicijnen tegen afstotingsverschijnselen in te nemen, waarvan hij nu de problemen ondervindt. De Londense chirurg Nadey Hakim heeft spijt dat hij Hallam destijds heeft geholpen. "Wij gaven hem de kans van zijn leven, maar die heeft hij verknoeid."
Hallam die een gevangenisstraf van twee jaar uitzat toen hij zijn hand verloor bij een ongeluk met een kettingzaag, is inmiddels naar de VS afgereisd om een arts te vinden die zijn hand wil amputeren.
Schud je handje maar eens uit de mouw !
misterM had ons via de newssubmit het volgende te melden:
Terwijl de problemen met de familie Nicolic bijna opgelost zijn, dient zich in Midden-Nederland opnieuw een zwervende Roma-familie aan. De familie Horvat, die onlangs uit Nijmegen werden verwijderd, heeft donderdag met vier caravans een parkeerplaats op het industrieterrein Doornkade in Houten bezet.
Ze weigeren te vertrekken. Zowel hun geld als de benzine zouden op zijn. "De politie moet ons maar wegslepen," aldus stamoudste Stevan Horvat.
Ze hebben van tevoren loco-burgemeester R. Lubberdink op de hoogte gesteld van hun komst. "Ze belden het gemeentehuis vanuit de auto, met een beetje warrig verhaal dat ze richting Den Haag of Utrecht gingen en misschien naar Houten."
Houten dus. Inmiddels heeft de gemeente de Roma middels bestuursdwang bevolen voor maandag 12 uur te vertrekken van de illegaal betrokken plek.
Commissaris van de Koningin Boele Staal reageerde vrijdagmiddag twee minuten voordat hij op vakantie ging met verbazing op de komst van de familie Horvat.
Het probleem kan net als de zwerftocht van de familie Nicolic behoorlijk uit de hand gaan lopen. De gemeente Nijmegen weigert hen namelijk terug te nemen. Die gemeente heeft 28 maanden lang en uiteindelijk met succes een uitzettingsprocedure gevoerd om de Roma van een illegaal betrokken woonwagenplaats af te krijgen.
Nijmegen heeft de familie naar de regio Utrecht verwezen omdat ze hier enkele jaren geleden voor het laatst heeft gewoond. De regio Utrecht verwijst Horvat terug naar Nijmegen omdat de familie het laatst dáár ingeschreven stonden.
Horvat zegt absoluut niet terug te kunnen naar Nijmegen omdat die gemeente direct beslag zal leggen op hun enige bezit: de caravans. "Wij hebben met de kinderen twee dagen buiten op de grond geslapen," zegt de vrouw van Stevan Horvat. Ze zouden gouden familiestukken hebben moeten verkopen om de caravans weer terug te krijgen. Vandaar dat het geld op is. "Gelukkig brengen mensen ons af en toe geld en eten."
Staal zegt beslist dat de Roma terug moeten naar Nijmegen. Mocht die gemeente hen blijven weigeren, dan zal hij overleg met onder meer de provincie Gelderland moeten aangaan.
Het is komen en gaan met de Roma's
misterM had ons via de newssubmit het volgende te melden:
Politie, justitie, hulpverleners en leerplichtambtenaren in Amsterdam zullen nauw samenwerken om spijbelende en licht criminele jongeren van acht tot achttien jaar aan te pakken. Daarvoor wordt, naar Brits model, een zogeheten Jongeren Opvang Team (JOT) opgericht. Als het experiment aanslaat, komen er teams voor de gehele stad.
School, politie en hulpverleners zijn nu vaak los van elkaar bezig probleemjongeren op het rechte spoor te brengen. Vaak gebeuren dingen dubbel. Zo is het voorgekomen dat een jongere zeven begeleiders had.
"De wirwar aan instellingen en mogelijkheden zorgt ervoor dat de jongere kan shoppen en dat iedereen het overzicht verliest", aldus wethouder J. van der Aa.
De jeugdhulpverlening in Amsterdam en omgeving kost jaarlijks circa 120 miljoen gulden. Een deel van dat geld kan volgens Van der Aa veel effectiever worden besteed.
De wethouder zag bij een werkbezoek aan Liverpool hoe 'de boefjes' daar al van jongs af aan worden opgespoord en door een vast team worden begeleid. In dit Youth Offending Team zitten agenten en vertegenwoordigers van justitie, jeugdhulpverlening en leerplichtambtenaren in hetzelfde kantoor. Daardoor is snel ingrijpen mogelijk bij 'lichte' vergrijpen, zoals fietsendiefstal of inbraak.
Amsterdam kampt met een groot aantal meer of minder ernstige spijbelaars, die vaak tot hun gedrag komen door problemen thuis. De registratie van de groep blijkt veel complexer te zijn dan gedacht, voornamelijk doordat bestanden om privacyredenen niet gekoppeld mogen worden. Scholen beschikken wel over dossiers van leerlingen, maar mogen de gegevens daaruit niet verspreiden.
Om resultaat te boeken zou ook het nu vrij beperkte Leerling Administratie Systeem (LAS) gemoderniseerd en uitgebreid moeten worden. De gemeente wil enkele miljoenen guldens investeren in een programma dat jongeren tot hun 23ste volgt.
Met de invoering van een re gis tra tienummer voor scholieren moeten de gegevens van het LAS gekoppeld kunnen worden aan bestanden van Maatwerk, de sociale dienst en Arbeidsvoorziening.
Op die manier kan worden voorkomen dat veel geld gaat naar 'mislukte onderwijs-, werk- en hulpverleningstrajecten voor de echte boefjes tussen de zestien en 23 jaar', zegt Van der Aa.
Het Jongeren Opvang Team, het eerste in Nederland, wordt ondergebracht bij politiebureau Meer en Vaart in West. De gemeente trekt er voorlopig bijna één miljoen gulden voor uit.
misterM had ons via de newssubmit het volgende te melden:
Vijftien weken stond hij met "Que Si Que No" aan de top der charts, en daarom - dacht hij - was Jody Bernal uitgenodigd om aan te treden in Henny Huisman's "Surpriseshow", waarvan zaterdagavond de eerste aflevering in de nieuwe reeks werd uitgezonden. De 18-jarige zanger kreeg inderdaad een gouden, platina en dubbelplatina plaat voor zijn zomerhit, alsmede een onderscheiding voor het door hem behaalde record.
Maar, je raadt het al, Henny had nog meer verrassingen in petto voor de jonge ster. Zoals je wellicht bekend is, werd Jody toen hij nog maar zes maanden jong was geadopteerd door Nederlandse ouders. Zijn Colombiaanse moeder had simpelweg geen geld om voor Jody te zorgen, want hij was, naar eigen zeggen, "een ongelukje". Door het grote succes van dit moment heeft de zanger weinig contact met zijn biologische moeder, hooguit af en toe een telefoontje. Maar Henny haalde Jody's moeder, alsook zijn halfbroer en -zusje naar Nederland, meer bepaald de studio in Aalsmeer. Daar vond, aan het slot van de uitzending, een zeer emotionele hereniging plaats. Met zichtbare tegenzin voldeed de zwaar aangedane Jody aan Henny's verzoek om nog een keer "Que Si Que No" te zingen, want zo stond het in het draaiboek. Eenmaal op de buhne was het meisjesidool weer in zijn element, want zijn nummer 1-hit was ten slotte opgedragen aan zijn moeder...
Tja het leven is zoals het is.
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft het 'excessief' gebruik van geweld door Israël tegen Palestijnse burgers veroordeeld. Ze nam daartoe in de nacht van vrijdag op zaterdag met 96 stemmen voor, zes tegen en 46 onthoudingen, een resolutie aan die de Palestijnen hadden ingediend.
De Vergadering roept in de niet bindende resolutie alle partijen op het akkoord van Sharm el-Sheikh, dat voorziet in het beëindigen van het geweld tussen Israël en de Palestijnen, zonder vertraging uit te voeren. De gewelddadigheden hebben zeker 120, voornamelijk Palestijnse, mensenlevens geëist. Duizenden personen raakten gewond.
De resolutie voorziet in het uitvoeren van een door de Verenigde Staten geleid onderzoek naar het geweld. Daarnaast werd er harde taal geuit over de obstakels in het vredesproces in het Midden-Oosten. "Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden, inclusief Jeruzalem, zijn illegaal" en vormen een belemmering voor vrede.
De Europese Unie had voorafgaand aan de stemming nog uren onderhandeld met de Palestijnse opstellers van de resolutie. EU-voorzitter Frankrijk had graag wat amenderingen in de tekst gezien, zodat de Unie als een blok zou kunnen stemmen. De opstellers weigerden echter al te veel veranderingen aan te brengen.
Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Denemarken en Zweden onthielden zich van stemming. De overige EU-landen stemden voor de resolutie. De Verenigde Staten en Israël zagen zich in hun tegenstem alleen gesteund door vier eilandstaatjes.
misterM had ons via de newssubmit het volgende te melden:
Door een computerfout van British Telecom (BT) hebben honderdduizenden Britten zes maanden gratis kunnen internetten. Het telecombedrijf probeert de misgelopen inkomsten, bijna negentien miljoen gulden, alsnog te innen bij zijn klanten, meldt The Sunday Telegraph.
Het probleem hangt samen met de inbelnummers. Ten onrechte gaf de computer van de onderneming internetgebruikers in bepaalde regio's gratis beltijd terwijl de tikker eigenlijk had moeten lopen. "We mogen het geld alsnog innen. De klanten hebben eigenlijk gebruik gemaakt van een rentevrij krediet", aldus een woordvoerder van BT.
Tja de ene maakt fouten met zijn klanten, de ander met de inbel nummers.
R@b had ons via de newssubmit het volgende te melden:
De meeste kinderen, ouders en leerkrachten vinden dat het Jeugdjournaal een moord op een kind moet behandelen. Onderzoek van NOS Kijk- en Luisteronderzoek en de afdeling Communicatiewetenschappen van de UvA heeft dit aangetoond.
Van de ouders en leerkrachten vindt 62 procent dat het nieuws over kindermoord onderdeel moet zijn in het journaal voor de jeugd. Van de kinderen tussen 7 en 12 wil driekwart dat het onderwerp aandacht krijgt in het Jeugdjournaal. Ook ouders die vrezen dat hun kinderen bang worden van dit soort nieuws, vinden dat het toch moet worden uitgezonden.
Nieuws over kindermoord blijkt bijna in de helft van de gezinnen onderwerp van gesprek te zijn van ouders en kinderen.