New-Yorkse burgemeester Giuliani kwaad

BASement had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dierenrechtenactivisten hebben zich de woede van de New-Yorkse burgemeester Rudolph Guiliani op de hals gehaald, door zijn portret te gebruiken voor een campagne tegen het drinken van melk. Giuliani overweegt de actievoerders voor de rechter te dagen.

"Heb je prostaatkanker?" zo luidt de tekst onder het bemelksnorde hoofd van Giuliani op een billboardaffiche van de actiegroep Mensen voor Ethische Behandeling van Dieren (PETA). De tekst is een variatie op de bekende leus 'Heb je melk?' die de Amerikaanse zuivelindustrie gebruikt in een advertentiecampagne. De leus van de actievoerders haakt in op een onderzoek van de Harvard-universiteit, waaruit blijkt dat de consumptie van veel melk en andere zuivelproducten de kans op prostaatkanker wellicht iets verhoogt.

Giuliani, die prostaatkanker heeft, noemde het smakeloos en ongepast om zijn ziekte uit te buiten en zijn positie als burgemeester "te misbruiken voor advertentiedoeleinden". "De boodschap die ze proberen over te brengen snijdt uitsluitend in hun eigen fanatieke, overspannen gedachtenwereld hout", aldus Giuliani.

Volgens PETA zijn zuivelproducten "funest voor de gezondheid van mensen, rampzalig voor het milieu en een nachtmerrie voor koeien en hun kalfjes". Het billboard met het hoofd van Giuliani is alleen te zien in de staat Wisconsin, waar de Amerikaanse zuivelindustrie is geconcentreerd.

Eerder dit jaar trok PETA een advertentie terug waarin studenten werden opgeroepen bier te drinken in plaats van melk. Dat gebeurde na protesten van de actiegroep Moeders Tegen Dronken Rijden.