Denen betalen met geld uit vorige eeuw

Anno 2000 een pilsje betalen met een briefje van vijf Nederlandse guldens? Rotterdamse kroegbazen moesten eens goed kijken naar de verfrommelde stukjes papier die Deense voetbalfans hen, likkebaardend en verwachtingsvol, voorhielden

Een tiental Deense supporters meldde zich in de loop van vrijdag bij de fanambassade die speciaal voor supporters naast het Rotterdamse stadhuis is ingericht. Verdrietig. Boos. Geknakt. En vooral dorstig. Ze hebben thuis hun goede kronen ingeleverd en hebben er waardeloze, want achterhaalde en onwettige betaalmiddelen voor terug gekregen.

"Nou, waardeloos, zo'n vaart loopt het nu ook weer niet", aldus een woordvoerder van De Nederlandsche Bank. De briefjes zijn sinds 1 november 1994 geen wettig betaalmiddel meer. Bier kun je er dus inderdaad niet meer voor kopen. Maar je kunt ze wel inleveren bij DNB-kantoren. "Daarvoor geldt een termijn van dertig jaar", aldus de woordvoerder.

De fanambassade raadt de Denen aan de briefjes gewoon weer mee terug te nemen naar Denemarken en "dan bij de eigen bank even flink boos te worden".

Sommige Denen zullen daar dan wel een hoop stampij maken. Want naar België hadden ze ook al oud geld meegekregen. Een Deense politieman, voor de wedstrijd Denemarken-Frankrijk in Brugge, noemde dat zondag een schandaal.

Ach, ik kan er wel om lachen