Inboedel Fortuyn onder de hamer in Nijmegen

De inboedel van Pim Fortuyn zal vandaag bij veilinghuis Hessink's in Nijmegen geveild worden. Honderd tot vierhonderd mensen bezochten de afgelopen twee weken de speciale kijkdagen en meer dan vijfduizend mensen bekeken de catalogus met 887 items via de website.

Per vertrek zal vandaag de inboedel worden geveild laat een medewerker van het veilinghuis weten. "Het zal een lange dag worden, want er komen veel mensen op af die niet vaak op een veiling komen. Dat houdt natuurlijk nogal op", aldus de medewerker.

In het Nijmeegse veilinghuis zijn alle kamers van het 'Palazzo di Pietro' exact nagebouwd en de inhoud van de kamers bestaat uit items zoals meubels, boeken en curiosa. Zelfs de laatst gerookte sigaret van Fortuyn wordt geveild.

Het veilinghuis weet niet hoeveel mensen vandaag op de veiling af zullen komen. Ze kunnen ook geen schatting maken over de opbrengst van vandaag.

De Stichting Beeld van Pim probeerde gisteren middels een kort geding de veiling nog te stoppen, maar de rechter bepaalde dat de sticting niet-ontvankelijk is. De stichting wilde graag dat alle meubels, schilderijen en andere persoonlijke eigendommen van Fortuyn bij elkaar bleven en verheven werden tot cultureel erfgoed.