Expeditie Robinson

‘Zo eenzaam op dit eiland, nooit iemand om tegen te praten,’ vertelt Dennis Weening de cameraman meerdere keren. Expeditie Robinson drijft grotendeels op illusie, wat er precies de hele dag op de eilanden gebeurt, kom je als kijker niet te weten. Dat is niet erg, dat is tv. En dat niet alleen, het is een bijzonder vermakelijk programma.

Overleven op een onbewoond eiland is niet de eerst voorbij varende boot naar huis pakken, het is een wedstrijdje zo lang mogelijk op het strand blijven hangen. Niet iedereen is daarvoor geschikt, de meesten zijn bijzonder ongeschikt. Het is natuurlijk ook niet niks, een eiland vol regen, klote apen en weinig voedsel. Stephanie ‘mijn vrienden lachten me uit toen ik me voor dit programma opgaf’ Clerckx, had vooral moeite met het zand. Dat harde zand, dat zand wat helemaal niet lekker ligt, nog een nachtje op dat zand en ik ga dood. Stephanies basisreactie op moeilijke momenten is anorexia, gewoon niet eten tot de boot naar België verschijnt.

Gelukkig gaat niet elk expeditielid op die manier met de spanning om. Sergio blaast zich op en drijft op de zee om even een momentje rust te pakken. Daarna werpt hij machetes in het bos, terwijl hij liedjes zingt. Gelukkig is daar Nienke, die het allemaal niet pikt. De heldin. Het liefst zit ze thuis voor de biologische openhaard kruiswoordpuzzels op te lossen, haar kinderen krijgen alleen zelfgemaakt brood en in de vakantie bezoekt ze een klokkengieterij. Nu is ze op een eiland, omringt door debielen die het allemaal niet zo goed begrijpen. Nienke zal het ze leren, daar is ze goed in; mensen de wereld uitleggen. Haar volgende slachtoffer zal ook een Belg zijn. Iwein Segers, de man die de grappen op het eiland moet brengen, maar tot nu toe zijn dagen vult met het bestuderen van de toges van Tatiana.

Er zijn ook echte overlevers, robinsons die het eiland beter kennen, dan het eiland zichzelf. Sugar is Vrijdag die stiekem al zijn hele leven tussen de palmen woont. Hij incasseert vissenkoppen als een malle en slaapt in bomen. Mooi. Bijna net zo authentiek is Saar, die een beetje van de jungle in haar ogen heeft. Omschakelen van TMF Beach Party naar vlotten bouwen, lukt haar moeiteloos. Dennis speelt Tom Hanks, vangt vissen en trommelt op pannen. Als er lianen zouden zijn, zou hij er aan slingeren. Regina is geen echte eilandbewoner, maar kan het ver schoppen. Zowel in Wie is de Mol als Peking Express VIP wist ze de finale te behalen (en te verliezen). Mijn held van deze editie is Maxime Hartman. Rembo wist al een aantal keer een leuke ruzie uit te lokken, maar blijkt ook goed te zijn in pannenkoeken bakken. Wat best nuttig blijkt.

Waar het overleven op Kreta na vier afleveringen Oh Oh Cherso al wat repetitieve trekken vertoont, blijft Expeditie Robinson ook na elf seizoenen nog veel mensen boeien. Overleven op een onbewoond eiland is een worsteling met de beschaving, maar bovenal een groot avontuur. Dat was het al toen Daniel Defoe zijn boek uitbracht en het werk een instant succes werd, dat is het drie eeuwen later nog steeds.