Biljart, bitches!

Donderdag ging ik biljarten met de voormalig huisdichter. Meestal wint de voormalig huisdichter, dit keer won ik met schwung. Als je een punt scoort, juich je niet, maar kijk je ongeïnteresseerd naar de loop der ballen. Het maakt niet uit dat je de volgende stoot keihard verneukt, het is essentieel de schwung te pakken als 'ie binnen handbereik is. Biljarten moet je altijd doen met schwung, anders is er geen bal aan. De schwung kun je oefenen, net zoals je de geamortiseerde klotsstoot oefent. Het begint met het krijten van de pomerans, het eindigt met de aanschaf van een biljartbril. Ik ben inmiddels aan het sparen. Niet veel mensen weten dat zo'n biljartbril ook ontzettend erotisch is.  Of ontzettend lame, ik vergis me daar wel eens in.

Meisjes zijn slecht in de schwung, maar zij kunnen weer heel diep over de pooltafel buigen zonder dat het storend is. Zo heeft iedereen zijn eigen ding. Mijn ding is dat ik op geregelde tijden in mijn leven denk aan dolfijnen. Vooral orka’s fascineren me. De ex-vriendin van de voormalig huisdichter vertelde me dat dolfijnen voor autistische kinderen zijn. Misschien ben ik een autistisch kind, misschien gewoon een liefhebber van dolfijnen. Ik denk het laatste.

Het nieuwe jaar staat voor de deur. Ik ben inmiddels 23. Een leeftijd om iets bereikt te hebben. Ik heb nog nauwelijks wat bereikt. Ja, ik zeg wel eens dat ik dit jaar kanker heb overwonnen. Maar eigenlijk overwin je geen kanker, maar onderga je de behandelingen. Als het erop neerkomt, kost een potje biljart winnen meer moeite, die chemostoffen lopen vanzelf wel je lichaam in. Hoe dan ook, op het overleven van een ziekte kun je hooguit twee jaar teren, dan is daar de lol ook wel af. Mensen die steeds maar over hun ziekte blijven praten, worden gehaat. En terecht.

Volgend jaar heb ik waarschijnlijk een bachelordiploma van een universitaire studie binnen. Dat klinkt heel wat, maar ik studeer Nederlands, dus niet echt een studie om trots op te zijn. Ik wil eigenlijk nog een keer iemands leven redden. Of het wereldkampioenschap snooker winnen van John Higgins. Een bestseller schrijven over het gebrek aan negers in Polen. Of een videoclip maken voor Rihanna waarin ze sensueel over een pooltafel buigt met een biljartbril op. Ik denk niet dat het er in zit volgend jaar, maar je mag blijven hopen. ‘Het komt allemaal goed,’ zei een dronken meisje ooit tegen mij. Ik betwijfel dat. Een keertje winnen met biljart geeft bepaald geen garanties.