Meisjes van 13

De 13-jarige Laura Dekker vertrekt op 1 september voor een 2-jaar durende solozeiltocht rond de wereld. Nog voordat zij het ruime sop kiest, worden zij en haar ouders gekielhaald. Naar goed Nederlands gebruik, uiteraard.

“Onverantwoord, om zo’n jonge meid het gevecht met de elementen aan te laten gaan”, aldus de criticasters. Met de huizenhoge golven uit The Perfect Storm in het achterhoofd, stel ik me voor dat deze ondernemende puber inderdaad nog een flinke dobber krijgt aan haar avontuur. Maar alleszeggend is dat juist het Watersportverbond achter haar staat. Zeilen heeft namelijk niets met leeftijd te maken, maar alles met kennis en ervaring.
En die heeft Laura.
Ze is gemaakt en geboren tijdens een zeven jaar durende zeiltocht van haar zeezeilminnende ouders. Met deze zeebenen als genetisch gegeven zwierf ze al op jonge leeftijd wekenlang alleen over de wateren. En na wat huiswerk te hebben gedaan over getijden, deed ze onlangs alvast even een zeilsolootje Engeland. Een makkie.

Maar alleen de wereld rondzeilen is natuurlijk andere koek. Het betekent bijvoorbeeld ook een vrije hoge trefkans op ‘pirates ŕ la Carribean’, in een minder romantische setting. Zelfs met de modernste communicatiemiddelen wordt het kantjeboord of onze eigen Keira Knightley het vege lijf weet te redden, voordat de reddingsbrigade haar oppikt.
(En geef die piraten eens ongelijk: na jarenlang die woeste Henk de Velde komt er opeens zo’n jong ding voorbij.)
Op voorhand stellen de doemscenariodenkers ook even duidelijk: dergelijke reddingsacties gaan wij als belastingbetaler dus mooi niet meefinancieren.
Terwijl er toch ook een ander scenario mogelijk is. Eén waarbij Laura de tocht succesvol en zonder problemen afrondt. Zoals de nu 17-jarige Amerikaan, die eind juli de tocht succesvol heeft voltooid.
Maar we gaan liever uit van het negatieve.
Typisch Nederlands.

Waar veel ouders bovendien over vallen, is het straffeloos verzaken van de leerplicht. Terwijl Jan Patat zich alle moeite getroost om zijn met het ‘Val d’Isčre’-virus behepte kinderen stiekem een paar extra verzuimdagen te laten opnemen, zou deze Laura er zomaar ongestraft twee jaar tussenuit piepen. Met wat lespakketten mee aan boord.
Ongehoord!
Vanzelfsprekend heeft de leerplichtambtenaar een negatief advies afgegeven, gesteund door staatssecretaris Marja van Bijsterveldt. Precedentwerking moet immers voorkomen worden.
Als consciëntieuze conservatoren van de school als museaal instituut horen wij de ivorentorendenkers niet over de schat aan ervaring die de solozeilster op zal doen. De confrontatie met de elementen, eigen beperkingen, onverwachte hindernissen, eenzaamheid, in korte tijd volwassen worden, met heel prachtige ervaringen: al die zaken zijn onbetaalbaar.
Inderdaad: daar kan geen lespakket tegenop.
Overtollige ballast, overboord ermee.

Laura’s ouders krijgen de volle laag. Zij moeten hun dochter tegen zichzelf beschermen. Meisjes van dertien kunnen nog niet zelfstandig beslissingen nemen. Ieder individu ontwikkelt zich echter anders. Laat daarom iedere ouder zelf beslissen, wat zij het beste vinden voor hun kinderen.
Ik ga ervan uit, dat ook de ouders van Laura dat doen. Dat zij van hun dochter houden, en - op basis van haar kennis en ervaring - het haar gunnen om een droom na te jagen. En zo als jongste solozeiler ter wereld de boeken in te gaan.
Met misschien wel een glansrijke zeiltoekomst in het verschiet.
Zelfs al weten ook zij heel goed wat er allemaal kan gebeuren: zij zijn bereid om hun kop boven het maaiveld uit te steken.

Maar als Laura over twee jaar voldaan de thuishaven binnen vaart, en iedereen staat in de rij om haar lof toe te zwaaien, dan horen we de criticasters niet meer.
Typisch Nederlands.