Schoof op bezoek in Oekraïne, deelt kinderboeken uit in schuilkelder-klaslokaal

Voor de kinderen in heel Oekraïne was gisteren weer de eerste schooldag, maar voor veel kinderen werden de lessen afgelast vanwege de schade door Russische aanvallen. Terwijl sommige leerlingen voor het eerst in hun leven weer een klaslokaal betraden, zaten anderen in schuilkelders.

In Kiev stonden kinderen en ouders buiten een beschadigde school terwijl brandweerlieden vlammen blusten en puin verwijderden. Een moeder kwam aan met haar 7-jarige dochter, niet wetende dat de school getroffen was. Het was Sophia's eerste dag op een nieuwe school, zei haar moeder, na een beangstigende nacht.

Tijdens een bezoek aan Zaporizhzhia, vlakbij de frontlinie, woonden de Oekraïense president Zelensky en de Nederlandse premier Dick Schoof de opening van het academisch jaar bij in een schuilkelder die nu dienst doet als ondergrondse school.

"Het mag nooit normaal zijn dat kinderen in een ondergrondse schuilkelder naar school moeten. Het mag nooit normaal worden dat huizen van mensen koud zijn omdat energiecentrales zijn plat gebombardeerd," zei Schoof.

De Nederlandse premier maakte van de gelegenheid gebruik om verschillende exemplaren van Nederlandse kinderboeken te schenken aan Oekraïense leerlingen. "We hebben een aantal Nederlandse boeken laten vertalen, waaronder 'Jip en Janneke', dus die kon ik uitdelen aan de zes- en zevenjarigen," zei hij. "Dat was heel leuk, om iets waar bijna elke Nederlander mee is opgegroeid aan deze school te kunnen geven."

Schoof bevestigde het standpunt van zijn land over de oorlog en zijn volledige steun aan Oekraïne, en kondigde aan dat hij meer dan 200 miljoen euro uittrekt om de energie-infrastructuur van het land te steunen tegen de bijna dagelijkse Russische aanvallen.