Aanhoudingen in onderzoek naar niet-ambtelijke omkoping

Op 20 augustus zijn twee mannen (60 en 69) uit Vinkel en Zeist aangehouden in een onderzoek naar omkoping en valsheid in geschrift. Een derde verdachte (53) uit Zeist is opgevangen toen hij op 26 augustus landde op Rotterdam The Hague Airport. Een bedrijfspand, de woningen en vervoermiddelen van de verdachten zijn doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op administratie, gegevensdragers en vermogen, waaronder drie panden, vijf vervoersmiddelen, kunst, contant geld en dure sieraden.

Het vermoeden is dat de 60-jarige verdachte in zijn functie als directeur opgehoogde facturen goedkeurde van de bedrijven van de overige verdachten, waardoor zijn ex-werkgever werd benadeeld. In ruil zou de 60-jarige verdachte diverse giften van de overige verdachten hebben ontvangen. Daarmee zijn onder andere kostbare sieraden en een duur paard gekocht. Inmiddels heeft de ex-werkgever de procedures voor het goedkeuren en betaalbaar stellen van facturen aangescherpt.

Na verhoor zijn de aangehouden verdachten weer vrijgelaten. Zij blijven wel verdachten in het onderzoek dat onder leiding staat van het Functioneel Parket.